current views are: 1

15 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση09:57

Αλιβιζάτος: Δεν χρειάζονται απαραίτητα 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο

Με τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, μπορεί να περάσει η κατάργηση της απλής αναλογικής και με 180 ψήφους, εξηγεί ο συνταγματολόγος.

Δημοσίευση 09:57’
αρθρο-newpost

Με τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, μπορεί να περάσει η κατάργηση της απλής αναλογικής και με 180 ψήφους, εξηγεί ο συνταγματολόγος.

Αν συναινέσει το ΚΙΝΑΛ, η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να μειώσει από 200 σε 180 τις ψήφους που απαιτούνται για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής, την οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει δρομολογηθεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όπως εξήγησε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατοχυρώσει και συνταγματικά την απλή αναλογική, έκανε το λάθος, αντί να προτείνει την προσθήκη νέας διάταξης στο άρθρο 54 Σ., να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, η οποία, όπως είδαμε, προβλέπει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την παράκαμψη του κανόνα των ”μεθεπόμενων” εκλογών. Κατά την κρατούσα άποψη, το ως άνω σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύει την παρούσα Βουλή. Ως αναθεωρητική, συνεπώς, αυτή μπορεί να τροποποιήσει την κρίσιμη παράγραφο κατά το δοκούν. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιδιώξει, με τη συνδρομή της κ. Γεννηματά (158+22=180 ψήφοι), να μειώσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία από 200 σε 180 βουλευτές, ώστε, αμέσως μετά, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ να προχωρήσουν στην αλλαγή και του εκλογικού νόμου. Διά της πλαγίας, λοιπόν, θα μπορούσε να αποφύγει τις ”διπλές” εκλογές το 2023 και να ενταφιάσει από σήμερα την απλή αναλογική».

Όπως είχε γράψει το Newpost, θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ, να πει ένα διπλό «ναι», τόσο στην αναθεώρηση όσο και στο νέο εκλογικό νόμο (εκτός αν γίνει συνολική απάλειψη της αυξημένης πλειοψηφίας). Ανεξάρτητα από τις πιέσεις που εκ των πραγμάτων θα δεχθεί από όλες τις κατευθύνσεις η κ. Γεννηματά και το κόμμα της είναι αυτοί που κρατούν όπως όλα δείχνουν τα κλειδιά της αποφυγής της απλής αναλογικής.

Σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ συμφωνήσει, όπως έχει πει άλλωστε θα πρέπει πρώτα εντός της πρώτης Συνόδου της νέας Βουλής (τους επόμενους μήνες) να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 54 και στη συνέχεια να στηρίξει και τη κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου υπερψηφιστεί από τη Βουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.


σχετικα αρθρα