current views are: 1

18 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση14:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ρίχνει» στο ΜέΡΑ25: Η επιρροή του σχετίζεται με την περιορισμένη δημοφιλία Βαρουφάκη

Επίσημη κριτική από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 14:12’
αρθρο-newpost

Επίσημη κριτική από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και των πολιτικών συσχετισμών που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογεί τα συμπεράσματά της για όλα τα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή, μεταξύ των οποίων βεβαίως και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Η πολιτική απόφαση της ΚΕ του κόμματος, αποκαλύπτει μια σκληρή κριτική για το ΜέΡΑ25, καθώς εκτιμάται ότι ο πολιτικός του λόγος εξαντλείται στην κριτική για το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση, ενώ περιλαμβάνει και προσωπικές αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο όλο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων, πράγμα που τον οδηγεί, πολλές φορές, σε απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, υπονοεί καθαρά ότι πρόκειται για ένα προσωποκεντρικό, αρχηγικό κόμμα.

Αναλυτικά, η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΜέΡΑ25:

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε μια ακόμα νέα πολιτική δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία αυτή τη φορά αυτοτοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, αν και ο λόγος της ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ούτε έχει πάρει μια σαφή και συγκεκριμένη μορφή. Η επιρροή του Μέρα 25 σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την περιορισμένη σε ειδικά κοινωνικά τμήματα δημοφιλία του επικεφαλής του.

Είναι ένα πολιτικό κόμμα χωρίς οργανωμένη και οργανική σύνδεση με την κοινωνία. Απευθύνεται κυρίως σε απογοητευμένους από την συμφωνία του 2015 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, η κριτική του στο ΣΥΡΙΖΑ αφορά, κατά κύριο λόγο, τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 και τον εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό δύναμης. Ο πολιτικός του λόγος εξαντλείται σε αυτή την κριτική και δεν έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο όλο, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις συμφερόντων, πράγμα που τον οδηγεί, πολλές φορές, σε απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις. Απομένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του πολιτικού σχηματισμού, μέλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τις επιλογές του αρχηγού του.

 


σχετικα αρθρα