current views are: 1

20 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:57

«Καυτό» τριήμερο με προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή: Τα «μέτωπα» και οι εκπλήξεις Μητσοτάκη

Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το κοινοβούλιο – Αναμένονται και εκπλήξεις -Το έτος ορόσημο 2021 και η συναίνεση

Δημοσίευση 04:57’
αρθρο-newpost

Με το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το κοινοβούλιο – Αναμένονται και εκπλήξεις -Το έτος ορόσημο 2021 και η συναίνεση

Πολύ καλά προετοιμασμένος πάει στη Βουλή στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαδικασία των τριήμερων προγραμματικών δηλώσεων, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, οριοθετώντας τις προτεραιότητες του επόμενου εξαμήνου ανά τομέα, ενώ θα περιγράψει και τη φιλοσοφία με την οποία θα κυβερνήσει.

Ο πρωθυπουργός είχε επιφορτίσει τους υφυπουργούς Άκη Σκέρτσο και Γρηγόρη Δημητριάδη, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, να συντονίσουν τους υπουργούς προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει την αίσθηση μίας «καλοκουρδισμένης ορχήστρας».

Η προσοχή της αγοράς και των παραγωγικών φορέων όλων των κλάδων θα επικεντρωθεί στο πως θα ξεδιπλωθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

Μέσα στο σαββατοκύριακο, θα παρελάσουν υπουργοί και υφυπουργοί καθώς και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και βουλευτές τους ενώ η διαδικασία λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Βουλή να είναι έτοιμη, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και εκλογής των προεδρείων τους από την Τετάρτη 24 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει και να επεξεργαστεί τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και κάποιες εκπλήξεις στην ομιλία του, πέρα από τους βασικούς στόχους αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος για περαιτέρω αποκαλύψεις προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης.

Η γενική εικόνα έχει παρουσιαστεί ήδη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, ωστόσο αυτή συμπληρώνεται με βάση τα δεδομένα που βρήκαν οι υπουργοί στα υπουργεία που ανέλαβαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση, με έμφαση στο χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Για τα νομοσχέδια που θα καταθέσει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, θα επιδιώξει ουσιαστική συναίνεση, γι αυτό και σκοπεύει να ζητά την γνώμη των κομμάτων πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων.

Ένα ακόμη στοιχείο. των προγραμματικών δηλώσεων, αναμένεται να είναι ότι το 2021 θα είναι ένα έτος ορόσημο για Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να λειτουργήσει αυτή η χρονιά ως καταλύτης που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο και έχοντας αφήσει πίσω τον λαϊκισμό. Μάλιστα, θα ανακοινωθούν πρόσωπα από την εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία θα συστήσουν την εθνική επιτροπή που θα αναλάβει την προετοιμασία του 2021.

Η οικονομία θα πρωταγωνιστήσει στην ομιλία Μητσοτάκη και προβλέπεται ειδική αναφορά στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις, στις  φιλοαναπτυξιακές διατάξεις, στις βασικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Σχετικά με τις 120 δόσεις, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ελάχιστη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση, καθώς και η μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που είναι σήμερα. 

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ, η επένδυση του Ελληνικού και η προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων στην χώρα, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η άμεση κατάργηση του ασύλου, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας αποτελούν επίσης βασικές στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οικονομία και την παιδεία να πρωταγωνιστούν και στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν.

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν αναμένει μόνο η αντιπολίτευση για να τοποθετηθεί, αλλά και οι θεσμοί προκειμένου να εκτιμήσουν αναλυτικά το τετραετές σχέδιο της ΝΔ που κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έχουν πάρει ήδη μια εικόνα από το φορολογικό σχέδιο που αναμένεται να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση, από το οικονομικό επιτελείο.


σχετικα αρθρα