ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση με το καλημέρα στις προγραμματικές δηλώσεις – Τι είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2019, 00:23
Σύγκρουση με το καλημέρα στις προγραμματικές δηλώσεις – Τι είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις δεσμεύσεις τη κυβέρνησής του

Σύγκρουση με το καλημέρα σημειώθηκε κατά την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το πλέγμα των δεσμεύσεων του, με αιχμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού.

Βαρουφάκης: Θα παραμείνουν τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν οι δανειστές

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε τα χρόνια των μνημονίων στη Βουλή. «Οι βουλευτές της Συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν Μνημονιακά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τα καταψήφιζαν παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν. Πρόκειται για πρωτόγνωρο εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ρίχνει την σκιά του και στην σημερινή Βουλή. Ποιες οι προοπτικές αυτής της Βουλής να θέσει τέλος στον εξευτελισμό της Δημοκρατίας μας», διερωτήθηκε.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως οι εξαγγελίες του για μείωση φόρων, απαιτούν ρήξη με τους δανειστές. «Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων όταν, προεκλογικά, υποσχόσασταν παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος των φτωχότερων. Ο ανεκδιήγητος κ. Ρέγκλιγκ δεν έχασε χρόνο να σας ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος απαιτεί οι οποιεσδήποτε φορο-ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις να εξισορροπούνται με δραστική μείωση του αφορολόγητου. Ένταση δηλαδή του ταξικού πολέμου εναντίον της πλειοψηφίας των πολιτών, την οποία διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι δεν θα κάνετε. Και πως αντιδράσατε; Όπως οι προηγούμενοι! Σκύψατε το κεφάλι, επιστρέψατε από τις Βρυξέλλες, και υποσχεθήκατε να «πάτε συναινετικά» με τους δανειστές».

«Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική κι αν είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων σας 100 ημερών, οι Μέρκελ, Σολτζ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σια θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα με την οποία ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερ-πλεονάσματα, χάρισε τα αεροδρόμια, τα τραίνα», είπε και συνέχισε:

«Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον, ποτέ! Όπερ μεθερμηνευόμενον, τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα θα παραμείνουν, εγγυητές της αναπαραγωγής της Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς – βασικός λόγος να φύγουν κι άλλα από τα παιδιά μας που δεν έφυγαν ακόμα».

Βελόπουλος: Άφθονη παροχολογία από τον κ. Μητσοτάκη 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ένα λεπτό για ελληνοτουρκικά, ένα λεπτό για τη Συμφωνία των Πρεσπών και 39 λεπτά παροχολογίας. Υπάρχει κυβέρνηση με 51 υπουργούς; Εσείς δεν λέγατε για ολιγομελή κυβερνητικά σχήματα; Ή λέγατε ψέματα προεκλογικά ή αναγνωρίζετε ότι 15 δικοί σας δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά. (…) Το Ελληνικό είναι πολεοδομικό έγκλημα, σε σεισμική περιοχή όπως είναι η Αθήνα. Θα μου πείτε για αντισεισμικά κτίρια, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι σας. Είναι θέμα του ιδιώτη».

Άσκησε κριτική και για την τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη γενική γραμματεία Δημόσιας Τάξης αλλά και για τον Γ. Μαυρωτά που μπήκε στη γ.γ. Αθλητισμού: «Ή κάνατε προεκλογικά σπέκουλα πάνω σε νεκρούς ή τα λέγατε όλα αυτά για το Μάτι, μόνο για να γίνετε κυβέρνησης. Να μην πω για τον κ. Μαυρωτά, το κόμμα του οποίου διέρρεε ότι υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ που παρακαλούσαν να ψηφίσει το Ποτάμι τη συμφωνία».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βελόπουλος, τόνισε: «Το 2007 – 2008, έλεγα για τα πετρέλαια στο Αιγαίο και όλοι με κοροϊδεύατε. Σας έλεγα ότι υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πριν πτωχεύσουμε! Σήμερα είναι περιγραφικός της κατάστασης, σήμερα κινδυνεύει η Ελλάς να μπει σε πόλεμο λόγω των κοιτασμάτων. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας; Να συμφωνήσουμε. Που σταματάει ο παραλογισμός της Τουρκίας. Σήμερα Κύπρο αύριο Καστελόριζο».

Κουτσούμπας: Θα μειώστε την επιβάρυνση από τη μια τσέπη για να την αυξήσετε από την άλλη

«Εάν θέλατε να πρωτοτυπήσετε θα μπορούσατε να διευρύνατε περισσότερο τη φορολογική βάση. Φορολογείστε τους εφοπλιστές, αυτό θα ήταν μια θετική κωλοτούμπα, πράγματι», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας σκωπτικά τις φορολογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Οι νέες εξαγγελίες αξιοποιούν το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση στο λαό. Σας ρωτάμε αφού ξέρουμε όλοι το το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει μόνο 3 δισ. από τα 55 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και ο λαός το 95% των φορολογικών εσόδων πόσα θα πληρώνουν όλοι αυτοί με τις νέες ρυθμίσεις σας; Λιγότερο και από τα ελάχιστα που πληρώνει τώρα».

«Μοιράζετε ανέξοδες υποσχέσεις για περικοπή φορολογικού συντελεστή και δεν μας λέτε όμως ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, πώς θα μειώσετε φορολογία επιχειρήσεων και εργαζομένων και θα βγαίνει το πλεόνασμα; Θα μειώστε την επιβάρυνση από τη μια τσέπη για να την αυξήσετε από την άλλη».

«Η όποια μείωση φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί με διερεύνηση φορολογικής φάσης, με μια μεταφορά των βαρών», είπε στη συνέχεια.

Γεννηματά: Παραδοθήκατε ήδη στους δανειστές»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν η ίδια προεκλογική ρητορική έκθεση ιδεών (…). Όμως ήταν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες, βαθιά συντηρητικές.  Επιστροφή στο παλιό στο παρελθόν της Δεξιάς και οι 6 αλήθειες σας κρύβουν αντίστοιχα ψέματα».

«Οι δηλώσεις σας είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή Υποσχεθήκατε βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, πριν τις εκλογές. Σας άκουσα να λέτε ότι ο πρώτες μέρες της κυβέρνησης δείχνουν αντίληψη σας. Καταλάβαμε πολλά, ότι δεν αλλάζετε και έτσι δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Ζητάτε τη στήριξη της αντιπολίτευσης γιατί παραδοθήκατε στους δανειστές. Απαραίτητη  προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η αλλαγή των δεσμεύσεων Τσίπρα . Δεν ξέρω αν σας πήρε ένα ή δύο 24ωρα αλλά εγγυηθήκατε ότι θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ούτε κουβέντα δεν είπατε για την εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια. Για την αφαίρεση πολύτιμων πόρων από την ανάπτυξη, την υποθήκευση του εθνικού πλούτου».

Συνεχίζοντας την κριτική της, η κ. Γεννηματά, τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ επιμένει στη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ και στην αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου, «γιατί μόνο έτσι θα έχομε δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία «στη Συμφωνία των Πρεσπών. Λέγατε ότι είναι εθνικά επιζήμια η Συμφωνία. Είπατε εδώ ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στην ένταξη Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Τώρα σας ακούσαμε να αλλάζετε θέση. Οι κωλοτούμπες συνεχίζονται και από αυτή τη κυβέρνηση. Οι υπουργοί σας μόνο συγχαρητήρια δεν δώσανε στον κ. Κοτζιά. Η απόλυτη πολιτική υποκρισία σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα. Εμείς λέμε ότι είναι κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια γιατί ανοίγει δρόμο για εθνικούς αλυτρωτισμούς. Ξεκαθαρίστε και εσείς ποια είναι η θέση σας. Και προσέξτε μη κάνετε τα ίδια και στο θέμα με την Τουρκία. Δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για τη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο Αττίλας αποτελεί διαρκή βάναυση παραβίαση διεθνούς δικαίου, η αποχώρηση στρατευμάτων είναι προϋπόθεση λύσης κυπριακού».

Ως προς τους γενικούς γραμματείς, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε πως το 2016 είχε ψηφιστεί νόμος για επιλογή γενικών γραμματέων μέσω δημόσιων προκηρύξεων. «Εσείς βάλατε να κάνει ο τομεάρχης σας μηνυτήρια αναφορά. Τώρα όμως επιστρέφετε στο καταδικασμένο παρελθόν της παράταξης και διορίζετε με κομματικά κριτήρια όλους τους γενικούς γραμματείς. Είστε δέσμιος της πελατειακής λογικής της παράταξής σας. Είστε άριστος στα παλιά κόλπα. Μιμείστε τον κ. Τσίπρα στις συναλλαγές με αντίτιμο καρέκλες εξουσίας».

Για το Μάτι, τόνισε πως η τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνιστά «προσβολή στη μνήμη των νεκρών».

Ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης.

Τσίπρας: Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια

«Δεν σκοπεύω κ. Μητσοτάκη να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που ασκήσατε εσείς. Δεν θα προχωρήσω σε δίχως όρια αντιπαράθεση, σε διαρκή καταστροφολογία, ούτε την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω να προχωρήσουμε σε εκλογές σε πέντε μήνες από τώρα, ούτε θα ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας απ ότι ήταν μαζί μας. Θα στηρίξω κάθε σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό», είπε Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του και συνέχισε:

«Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία και όχι επί της επικοινωνίας. Γιατί πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα δεν κυβερνάται δια της εικόνας ή προπαγανδιστικών μηχανισμών. Και θα κρίνεστε από τα πεπραγμένα σας».

Εξαπολύοντας πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, κ .Τσίπρας, τόνισε: «Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, τόσες κανένας άλλος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση. Παύσατε την πρώτη κι όλας ημέρα τον αρχηγό της αστυνομίας. Υποκαταστήσατε με πρωτοφανή τρόπο το ρόλο του ΓΕΕΘΑ, το ρόλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Πετυχαίνετε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε εσάς και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Η πρώτη σας δέσμευση ήταν ότι θα τηρήσετε δημοσιονομική ισορροπία για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2019 και 2020. Αυτή η δέσμευση αν τη βάλουμε μαζί με τις άλλες δεσμεύσεις σας [μειώσεις φόρων] σημαίνει ότι για το 2020 πρέπει να εξοικονομηθούν σχεδόν 2 δις ευρώ. Η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις: Η μία γι αυτά που είπατε και η μία γι αυτά που δεν είπατε. Διότι στο βαθμό που ισχύει η δέσμευση ότι θα τηρήσετε τους στόχους για τα πλεονάσματα, είτε δεν θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για τα φορολογικά, είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα λιτότητας. Και χρειάστηκαν δέκα ημέρες από τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση για μείωση των πλεονασμάτων, ήταν υπόθεση χωρίς βάση. Το χειρότερο είναι ότι δεν διεκδικήσατε καν να τους πείσετε τους Ευρωπαίους».

«Παραπέμπετε την μείωση των πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον. Θα υπάρξει καλύτερη ή δυνατότερη στιγμή για μια κυβέρνηση ώστε να το διαπραγματευτείτε; Λαϊκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε, φτηνό δανεισμό έχετε, όπως επίσης και στήριξη από την κυβέρνηση. Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα;», διερωτήθηκε.

Ο κύριος Τσίπρας απαντώντας στους έξι πυλώνες των δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, και εξειδίκευσε:

 • «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό. Ούτε τώρα ούτε κατά την προεκλογική εκστρατεία»
 • «Επιδόματα: Δεν μας είπατε. Θα τα καταργήσετε ή θα τα διατηρήσετε; Ποια είναι τα επιδόματα φτώχειας για τα οποία μιλήσατε κατά την ομιλία σας;»
 • «Δεν είπατε κουβέντα για το εάν στον προϋπολογισμό του 2020 θα διατηρήσατε ή θα καταργήσετε το μόνιμο δώρο Πάσχα προς τους συνταξιούχους».
 • «Δεν είπατε κουβέντα για αυτό που σας ζητούν οι εταίροι: Για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή για κατάργηση του αφορολόγητου».
 • «Εμείς είπαμε ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ».
 • «Εμείς είπαμε για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Εσείς δεν είπατε κουβέντα».

Έκανε λόγο για απίστευτο κυνισμό της κυβέρνησης και εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης. «Αποκομίσατε πολιτικά οφέλη από την τραγωδία στο Μάτι. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, μόλις έκλεισε ο κύκλος της τραγωδίας, έκανα δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και ζήτησα τις παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της πυροσβεστικής. Τότε επιτεθήκατε ονομαστικά κατά του κ. Τσουβάλα. (…) Σήμερα τον άνθρωπο που ηγείτο της ΕΛ.ΑΣ. τον διορίσατε γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Με αυτή σας την επιλογή κοιμάστε ήσυχα τα βράδια;», ανέφερε.

Στη συνέχεια έβαλε στο στόχαστρό του την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος. «Επιλέξατε για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με βασική αρμοδιότητα την επένδυση για το Ελληνικό, τον κ. Οικονόμου, στέλεχος της Lamda Development. Είναι από τους ανθρώπους που διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση για την επένδυση. Σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες σε υπαλλήλους των εταιρειών αυτών. Σε καμία περίπτωση στην ΕΕ δεν έχει συμβεί αυτό, γιατί πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη για τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εδώ και 1,5 χρόνο είχατε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Αγκαλιάσατε ακραίους, πολλά στελέχη σας μας λέγανε προδότες, κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είδαν μολότοφ έξω από τα σπίτια τους, ο κ. Κοτζιάς δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα. Εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Είναι τώρα καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αυτό λένε ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η υποκρισία στην πολιτική πληρώνεται και κάποια στιγμή θα τη βρείτε μπροστά σας. Αλλά και εσείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Βρετανία, όταν μιλήσατε με την Τ. Μέι, δεσμευτήκατε να στηρίξετε τη Συμφωνία. Και λογοκρίνατε την ανακοίνωση μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Χαίρομαι που αποφασίσατε να τηρήσετε την εθνικά συμφέρουσα συμφωνία. Σας το είχα πει ότι θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα είπατε και κάνατε με τη συμφωνία. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με όλους αυτούς που εξαπατήσατε τόσο εσείς όσο και η ακραία πτέρυγα του κόμματός σας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας, στρέφοντας το βλέμμα του στις εξελίξεις στη ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τη «διπλή παραδοσιακή συνταγή»: «Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά ξεπούλημα ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει καλά γιατί διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε όμως τα πεπραγμένα σας το 2010-2014, όταν εκτοξεύτηκαν οι τιμές ρεύματος κατά 60% αλλά και ο δανεισμός της επιχείρησης στα 5 δις ευρώ. Με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα σε σημαντικό μερίδιο πελατών ΔΕΗ να πληρώσουν λογαριασμό τους. Η πρόθεσή σας ήταν από τότε σαφής! Ήταν η πώληση και πλήρης ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Και τα 3 αυτά εμεί τα αποτρέψαμε. Το σενάριο πώλησης ακυρώθηκε ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές μειώθηκαν 12%, υποχώρησε η ενεργειακή φτώχια, η ρευστότητα αυξήθηκε και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για τις δυσκολίες εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες και κατήγοροι, εκμεταλλευόμενοι υπαρκτούς αλλά συγκυριακούς παράγοντες. Όπως η χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικών και οι τιμές πετρελαίου. Σας το λέμε καθαρά, γιατί η ενέργεια είναι βασικό αγαθό, δημόσιο και κοινωνικό και αυτό που σας λέμε είναι να μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς ρεύματος για τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να μην υλοποιήσετε σχέδιο εκποίησης».

Ως προς το ασφαλιστικό, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «ένοχη σιωπή». «Ελπίζω να μας πείτε μια κουβέντα για το τι σχε διάζεται. Γιατί οι συνταξιούχοι αγωνιούν και αναρωτιέμαι: Μήπως σχεδιάζετε να τα βρείτε από κει για τις μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις; Μην το τολμήσετε! Πείτε μας τι θέσεις σας να κουβεντιάσουμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε τα εξής: «Είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων. Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας».

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Υπογράψαμε συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», είπε και συνέχισε:

«Και η λαϊκή εντολή που πήραμε ήταν σαφής και πεντακάθαρη. Θέλω να απελευθερώσω τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γιατί μόνο τότε θα απελευθερωθούμε από τα μνημόνια. Πρέπει να λάβουμε τολμηρές κεντρικές επιλογές και μικρές επαναστάσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στα όσα καταλογίζουν στον ίδιο για τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης: «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, αλλά έχω την τιμή να ηγούμαι ενός λαού υπερήφανου που τώρα είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Η σύνθεση της κυβέρνηση έγινε χωρίς κομματικές αναστολές και παρωπίδες. Που γεφυρώνει την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη. Όλες οι θέσεις έχουν στελεχωθεί αξιοκρατικά, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι ομαδική και διαφανής. Η αντιμετώπιση του σεισμού και της θεομηνίας δείχνουν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα».

Αλλαγές στο κράτος

Μιλώντας για τις αλλαγές στο κράτος είπε πως:

 • Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
 • Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.
 • Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
 • Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
 • Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

«Το 2020 θα διεκδικήσουμε μειωμένα πλεονάσματα»

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνησή του θα αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα. «Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία ούτε αμφισβητούνται οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων. Επιτυγχάνοντας ωστόσο τους στόχους δρομολογούμε τολμηρές αλλαγές στην οικονομία. Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ότι λέμε το υλοποιούμε με φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνούμαι να αποδεχθώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε οι ίδιοι σε τάξη τα του οίκου μας», ανέφερε.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το «2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα είναι προς το κοινό συμφέρον το δικό μας και των εταίρων με ακόμα πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ακόμα πιο τολμηρές περικοπές φόρων».

Ως προς την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Κάνατε δύο παρεμβάσεις. Πρώτον. Φεύγει η έρευνα από την αρμοδιότητα υπουργείου. Σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες καταφέραμε να αυξήσουμε το προϋπολογισμό για έρευνα στο 1% και καταφέραμε να έχουμε ερευνητές εδώ να μη φύγουν στο εξωτερικό. Ποιος θα τα χειριστεί αυτά; Ο κ. Γεωργιάδης; Σας εύχομαι καλή επιτυχία αλλά εκτιμώ ότι είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Δεύτερο είναι ότι ακυρώσατε ίδρυση νομικής στη Πάτρα. Γιατί; Κλείνετε δημόσια πανεπιστήμια για να προχωρήσετε σε ίδρυση ιδιωτικών».

Οι φορολογικές δεσμεύσεις – Από φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε: «Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αλλά αυξάνεται η φορολογική ευθύνη, διευρύνεται η φορολογική βάση με διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Επίσης τόνισε πως:

 • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε οικοδομές και πωλήσεις ακινήτων
 • Έρχεται Έκπτωση φόρου στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
 • Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα έως το 10.000, μειώνεται στο 9%
 • Καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η Εισφορά Αλληλεγγύης 
 • Μειώνονται τις ασφαλιστικές εισφορές από το 10% στο 5%.
 • Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν στο 11% και το 22%, ενώ ο υπερκατώτατος συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται.

Παράλληλα προχώρησε σε μια έκπληξη και ανακοίνωσε πως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσουν από το 2019 και όχι από το 2020. «Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη. Έτσι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Ειδικότερα:

 • Για μικρές περιουσίες η ανακούφιση θα είναι στο 30%
 • Ο φόρος για  τις μεσαίες περιουσίες θα μειωθεί κατά 20%.
 • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 10%.

Είπε επίσης ότι αμέσως θα αλλάξει η ρύθμιση των 120 δόσεων, με την ελάχιστη δόση να μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο θα πάει στο 3% από το 5%.

Ως προς τη ΔΕΗ υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σώσουμε από εκεί που την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση, θα εντοπίσουμε τους κακοπληρωτές και όταν εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα βρούμε στρατηγικό επενδυτή».

Ως προς την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δύο σχέδια, ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την αποστολή τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων»,

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως θα καταβληθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας.

Υγεία

Ως προς τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως θα προσληφθούν άμεσα 2.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Επίσης, εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ τα φάρμακα των βαρέως πασχούντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή θα παραλαμβάνονται από φαρμακείο της επιλογής τους.

Συνταγματική αναθεώρηση – Εκλογικός νόμος

Στρέφοντας το βλέμμα του στη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως θα καθιερωθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Έκανε επίσης έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την εν λόγω ρύθμιση.

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε ένα νέο εκλογικό νόμο που «θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα». Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική».

Καταργείται άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο

Ως προς την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι παρεχόμενες σπουδές θα πρέπει να συνδέονται με την αγορά εργασίας, ώστε τα πανεπιστήμια να μην παράγουν πια άνεργους πτυχιούχους, χωρίς «αντίκρισμα».

Παράλληλα, υποστήριξε πως θα συνεχιστεί η διαδικασία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την πρόσληψη 4.5000 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή. Ως προς τα ΑΕΙ, είπε πως τα ίδια τα ιδρύματα θα καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων, ενώ το άσυλο θα καταργηθεί. Μια διάταξη που όπως είπε, θα εισαχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μπαχαλάκιδες, εμπόρους ναρκωτικών και μολότοφ και επιστρέφουν εκεί που ανήκουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας

Ως προς τη γραφειοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη».

Ασφάλεια – Μετανάστευση

Στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως έχουν ήδη βγει πολλοί αστυνομικοί στο δρόμο. Επίσης, θα αρθούν όπως είπε, οι προβληματικές διατάξεις του ποινικού κώδικα: «Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Αλλάζει το καθεστώς αδειών και ιδρύονται φυλακές τύπου Γ’. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 αστυνομικοί που θα στελεχώσουν τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και θα αντικατασταθούν ο εξοπλισμός και τα γιλέκα της αστυνομίας». Επίσης, όπως είπε, από το 2020, θα παραληφθούν νέα περιπολικά και μηχανές.

Εξωτερική πολιτική – Συμφωνία των Πρεσπών

Ως προς την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την αναβάθμιση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Για την επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έναν άξιο Έλληνα που γνωρίζει τρόπο λειτουργίας ΕΕ. στην επόμενη επιτροπή η πατρίδα θα διεκδικήσει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε πως είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων». Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία: « Από τη συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί και η πορεία τους στην ΕΕ».

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πυξίδα της κυβέρνησής του είναι το Διεθνές Δίκαιο, «χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε και σήμερα».

«Καλώ τον κ. Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση να κάνουμε τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από γεωγραφία να ζούμε μαζί. Οι κούρσες των εξοπλισμών μας στερούν πολύτιμους πόρους».

Επίσης ανακοίνωσε πως εντός της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει τη προετοιμασία το 2021 για τον εορτασμό 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πέντε εμβληματικά έργα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πολιτικό κλίμα. «Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου», είπε και συνέχισε: «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε ότι πέρασε η εποχή του θυμού και της βίας και ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας».