ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στη «μάχη» των προγραμματικών ρίχνονται υπουργοί και βουλευτές

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2019, 10:06
Βουλή: Στη «μάχη» των προγραμματικών ρίχνονται υπουργοί και βουλευτές
Facebook Twitter Whatsapp

Την Δευτέρα ο νέος γύρος τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς σήμερα, η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χθες την συζήτηση ανακοινώνοντας δύο πακέτα φορολοελαφρύνσεις που ορισμένα θα έχουν άμεση εφαρμογή. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% (30% για μικρές ιδιοκτησίες, 20% για μεσαίες και 10% για μεγάλες) με ταυτόχρονη βελτίωση του καθεστώτος των 120 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο.

Όπως είπε, οι αλλαγές θα αφορούν την μείωση της ελάχιστης καταβολής της δόσης στο ποσό των 20 ευρώ με διεύρυνση της υπαγωγής και σε επιχειρήσεις με χρέη ως 1 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός ωστόσο προειδοποίησε πως θα είναι η τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το υπουργείο των Οικονομικών, το νέο νομοθετικό αυτό πλαίσιο θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με επιδίωξη να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο- ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση 15 ημερών για την ένταξη στις 120 δόσεις θα υπάρχει και το μόνιμο καθεστώς των 12-24 δόσεων που θα εφαρμοστεί παγίως αμέσως μετά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πάντως αναλυτικά στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του και στις πρωτοβουλίες της σε όλο το φάσμα της ασκούμενης πολιτικής.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση χωρίς όρια ωστόσο προειδοποίησε πως η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή. Έτσι, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό, η ΔΕΗ και το Ελληνικό, ενώ έψεξε τη κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις δηλώσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών και Μάτι.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή διαδικασία αφορά στους υπουργούς της κυβέρνησης που θα αναπτύξουν τις προτεραιότητές τους για την επόμενη τετραετία.

Οι δε πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν έναν ακόμα γύρο τοποθετήσεων τη Δευτέρα, λίγο πριν την ψηφοφορία για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.