ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπολιτευτική τακτική του Τσίπρα - Σε πιο υψηλούς τόνους αναμένεται η δευτερολογία των προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2019, 07:39
Η αντιπολιτευτική τακτική του Τσίπρα - Σε πιο υψηλούς τόνους αναμένεται η δευτερολογία των προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σκυτάλη παίρνουν οι τομεάρχες του κόμματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέλυε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που κάθονταν δίπλα του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωναν τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να δώσει έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ομιλία - απάντηση προς τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ήθελε να υπενθυμίσει πως ο δημοσιονομικός χώρος και η σταθερότητα πάνω στην οποία βασίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε το ρητό παραλάβαμε χάος” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αναδείξει επίσης τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ από τις οποίες έχει ήδη παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση. Το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ένα από τα δυνατά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα με βάση το πισωγύρισμα που φαίνεται να έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το σχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την εξουσία.

Το άλλο πεδίο της έντονης κριτικής που θα ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό αφορά τις “έξι ένοχες σιωπές”. Όπως είναι φυσικό η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας θα προσαρμοστεί από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης σήμερα και αύριο.

Το ασφαλιστικό, τα επιδόματα και η πιθανότητα να καταργηθούν, όπως και η 13η σύνταξη, το αφορολόγητο που ζητούν οι Θεσμοί να περικοπεί, η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου είναι τα ζητήματα που θα βρεθούν στη κορυφή της ατζέντας από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όλο το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ (10% συνολικά, 30% για χαμηλά εισοδήματα και καμία μείωση στα υψηλά) και οι υπολογισμοί της Κουμουνδούρου καταλήγουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει την απώλεια του στόχου με επιπλέον μείωση 300 εκατ. ευρώ επειδή επιθυμεί την πτώση του και στα υψηλά εισοδήματα.

Ξεχωριστό κομμάτι της αντιπολιτευτικής τακτικής αποτελούν τα πρόσωπα που διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέσεις “κλειδιά” τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην κρατική μηχανή. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία καλή απάντηση να δώσει για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης μετά τη σκληρή κριτική που του είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το Μάτι. Το ίδιο και με την υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου, πρώην στελέχους της Lamda Development.

Με βάση τις δηλώσεις υπουργών της ΝΔ, αλλά και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα στριμωχτεί ιδιαιτέρως από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική που είχε ασκήσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει σε σύγκρουση με την δεξιά του πτέρυγα.