current views are: 1

22 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση15:45

Προγραμματικές δηλώσεις: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Προηγήθηκε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Δημοσίευση 15:45’
αρθρο-newpost

Προηγήθηκε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση έπειτα από την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, την κυβέρνηση υπερψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 142. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, στη συζήτηση μίλησαν 108 βουλευτές. Συνολικά τοποθετήθηκαν 155 βουλευτές.

Προηγήθηκε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης: Χάσατε στις εκλογές – Σας είπαν ψεύτη και λαϊκιστή οι πολίτες

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στα πυρά του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορώ να μην κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μπείτε στη μηχανή του χρόνου και προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε! Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ήταν διαφορετικό». 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για την κριτική που άσκησαν στην απόφαση της κυβέρνησης. «Όταν ελαφραίνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλους, τότε δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη αλλά στην μεσαία τάξη την οποία εσείς με την πολιτική σας εξοντώσατε».

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τα περί διαπραγμάτευσης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «Η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα όταν τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική, αυτό είχα πει προεκλογικά. Τα έφερε έτσι η ιστορία ώστε σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 15’ εσείς και ο κ. Βαρουφάκης και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις, όταν το Α’ εξάμηνο του 15’ συνδυάστηκε η αμετροέπεια αλαζονεία και περιφρόνηση θεσμών για να κάνετε τελικά μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα και έμεινε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Συμβουλές από σας και τον κ. Βαρουφάκη η ΝΔ δεν δέχεται».

Εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Φώφης Γεννηματά για την κριτική που άσκησαν αναφορικά με την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων: «Ρωτώ και σας κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, τι καλύτερη απόδειξη υπάρχει για το ότι εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, από το να εκχωρούμε στους γενικούς διευθυντές το δικαίωμα απογραφής για ατομικές πράξεις, που εσείς ξεκινήσατε; Αυτή είναι η απόδειξη ότι είμαστε απέναντι στο κομματικό κράτος».

Για την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα έχουν και πάλι τα πανεπιστήμια», και απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε: «Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση του ασύλου, γιατί τέτοια ρύθμιση υπήρχε και το 2009 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ».

Για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην κατάργηση της απλής αναλογικής. «Θα φέρουμε νέο εκλογικό νόμο που θα προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι κ. τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιούται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε.

Για τη ΔΕΗ, υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί θα πουληθούν περιουσιακά στοιχεία για να διασωθεί η επιχείρηση: «Όταν παραλάβατε τη ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ. Την παραδώσατε με 300 εκατ. ευρώ. Έχετε τεράστια ευθύνη για τη καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης!  Δεν θα αυξήσουμε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση θα το κάνουμε αλλιώς θα χρεοκοπήσει η επιχείρηση και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα φταίτε εσείς. Πίσω από τη καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες…».

Απάντησε και στις επικρίσεις αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σε αυτή την αίθουσα είναι καλό να συνηθίσετε ότι από δω και στο εξής θα υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Είχα πει ότι η συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειές της με μοχλό πίεσης την ένταξη σε ΕΕ, αξιοποιώντας μακεδονικά προϊόντα που αφήσατε στη τύχη τους με μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια! Αυτά είπα και αυτά θα κάνω και αν κ. Τσίπρα δεν θέλετε να βάλετε πλάτη επειδή θεωρείτε σπουδαία τη συμφωνία, θα τα κάνουμε μόνοι μας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στο Μάτι. 

Τσίπρας: Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους

«Παρατήρησα ολική μεταμόρφωση από συγκεκριμένα πρόσωπα στην αίθουσα. Μας έκανε εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε μια θεσμική αταραξία. Μακάρι αυτό να είναι δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας, αλλά είναι μάλλον δύσκολο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε: «Κύριε Μητσοτάκη βγαίνετε και λέτε πως νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για τη διαρκή σας αναφορά στο λαϊκισμό, σε αυτήν εδώ την αίθουσα τα έχουμε ακούσει όλα. Ζητάτε διαρκώς εκλογές. Κάθε φορά που δίναμε μια μάχη στο εξωτερικό, μας λέγατε ότι θα έρθουν δεινά, ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο, μας λέγατε ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε, αλλά θα υπογράψουμε και τέταρτο μνημόνιο. Ποντάρατε ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν δεν σας βγήκε αυτό, τότε μας λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Θα κάνετε την αυτοκριτική σας για το είδος της αντιπολίτευσης που μας κάνατε; Μας κατηγορήσατε για τη τραγωδία στο Μάτι, το πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας αλλά πήρατε όμως την απόφαση να τοποθετήσετε γενικό γραμματέα αυτόν που διαχειρίστηκε την τραγωδία. Δεν διστάσατε να γίνετε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και δεν πιστεύατε αυτά που λέγατε. Ας τα βρείτε με αυτούς που εξαπατήσατε».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε: «Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε. Με το Μακεδονικό τον κάνατε κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογική σας επικράτησης. Και αυτό θα σας ακολουθεί. Γιατί καταρρεύσανε όλα τα αφηγήματά σας στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το διχασμό και το μίσος για λόγους ψηφοθηρικούς. Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό. Τα κάνατε όλα ως αντιπολίτευσης και τώρα μας λέτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησής τους μετά την έξοδο από το μνημόνιο: «Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις. Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις.  πρώτη ήταν στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μόνιμων μέτρων το 2018. Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Και η τρίτη ήταν η κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Καθώς και οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Όλα αυτά, απολύτως κοστολογημένα. Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε έχουμε 7 δις ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων. Επτά δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του 18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο 18 και 19. Συν το 1,7 εφάπαξ στο τέλος του 2018».

Ο ίδιος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιχειρεί διαπραγμάτευση για τους στόχους για τα πλεονάσματα, ασχέτως εάν έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης. «Πιστεύετε ότι θα υπάρξει άλλη στιγμή με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από σήμερα και με την αντιπολίτευση να σας στηρίζει; Εκτός αν δεν έχετε σκοπό να διεκδικείστε κάτι και μας κοροϊδεύετε», ανέφερε.

«Εκτός από τον προϋπολογισμό του 2020, θα καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2022. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το σχέδιο δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα. Είναι και τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται ότι δεν είναι δεδομένα. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρόταση σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ψηφίσει και ανακοινώσει. Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και ήρθατε προχτές και ανακοινώσατε τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Όταν κάνει κάποιος ρυθμική γυμναστική, σημασία δεν έχει κανείς πως κάνει τη κωλοτούμπα αλλά το πώς προσγειώνεται. Και φέρατε 300 εκατ. έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και κοντεύετε να στήσετε αψίδες του θριάμβου για να περάσετε από κάτω. Για να δούμε αν θα περάσετε! Εδώ θα είμαστε για να κρίνουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Επιμένοντας στα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε πως από τις μειώσεις των συντελεστών επωφελούνται περισσότερο οι μεγάλες ιδιοκτησίες: «Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, εκτίμησε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συνταγματικότητας.

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Άκουσα τον αρμόδιο υπουργό και είναι βέβαιο ότι πρέπει κανείς να έχει δώσει μάχες για την απλή αναλογική για να ξέρει πως θα τη κατεδαφίσει Αν θέλετε να δούμε ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα θα είμαστε εδώ να το κουβεντιάσουμε όμως παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα μη επιχειρείτε. Ανοίξτε τα χαρτιά σας!»

Φ. Γεννηματά: Καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της στη βουλή τονίζοντας ότι «ιδεολογία και μέτρα πρέπει να συμβαδίζουν» και εξήγησε: «Κάνατε φοροελαφρύνσεις και σωστά κάνατε. Έχετε θέσει, όμως, πολύ υψηλούς στόχους για τα πλεονάσματα. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να πράξετε τις δεσμεύσεις σας;»

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους. Για όσους έχασαν τη δουλειά τους κατά τη περίοδο της κρίσης. Δεν παίρνουν τα λεφτά τους από τους πτωχευμένους εργοδότες. Χρειάζεται απολογισμός ευθυνών και κατάσχεση περιουσιών. Ανάπτυξη χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους δεν θα μπορεί να υπάρξει».

«Στηρίζετε το πελατειακό κράτος, γιατί στηρίζεστε σε αυτό, κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «έλλειψη μέριμνας για το κοινωνικό κράτος» και τόνισε ότι παραδοσιακά η συντηρητική παράταξη βρίσκεται απέναντι στη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Δεν ακούσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο», συνέχισε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θα ασκήσουμε μαχητική και κυβερνητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Πάντα υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους, προτείνοντας τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις, που θα είναι σε συμφωνία προ πάντων με τους πολίτες. Τέλος, χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε όλα τα εθνικά ζητήματα, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση»

«Αρκετά με το μπούλινγκ στο ΚΙΝΑΛ. Θα τους ξεμπροστιάσουμε τους συκοφάντες», τόνισε και καταληκτικά εξήγησε πως το κόμμα της θα είναι απέναντι , όποτε χρειάζεται, στη νέα κυβέρνηση «που βρήκε στη μπρίζα τη μονταζιέρα του Μαξίμου που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δ. Κουτσούμπας: Η νέα κυβέρνηση θα φέρει μέτρα στήριξης στη κερδοφορία

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνέχισε λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων με όρους καταστολής» και ότι ουσιαστικά αντί να λύσει το ζήτημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. 

«Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικο κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη βουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου», συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Για τους αγρότες, θα διεκδικήσουμε τη μείωση κόστους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

«Δημόσια Υγεία, σημαίνει πρώτα απ’ όλα πλήρη και μόνιμη απασχόληση για τους εργαζομένους και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες», συνέχισε και διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα διεκδικήσει «δωρεάν παιδεία σε κάθε βαθμίδα».

«Η Χ.Α. είναι εκτός βουλής, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η παρουσία της ακροδεξιάς στη παρούσα βουλή».

«Φορολογείστε τους εφοπλιστές. Διεκδικήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Διαγράψτε μονομερώς το δυσβάσταχτο χρέος», δήλωσε απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι «κάνετε μόνο τα χατίρια του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ». «Το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη παρούσα κυβέρνηση», κατέληξε.

Κ. Βελόπουλος: Γιατί βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το θέμα των Σκοπίων;

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ξεκίνησε την ομιλία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε να κληθεί από τη δικαιοσύνη ο κ. Κοτζιάς για να απαντήσει γιατί βιάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία.

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης είπε: «Διάβασα στο Bloomberg, ότι θέλετε να συνεργαστείτε με τη Τουρκία. Το ίδιο και με την Αλβανία. Έχουμε διμερείς διαφορές, την ΑΟΖ. Δεν λέμε να μαλώσουμε, αλλά έχουμε διαφορές»

Και συνέχισε: «Δεν γεννιούνται Έλληνες. Ο Έλληνας δεν γεννάει πλέον. Υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα για να το αλλάξουμε αυτό. Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, η έγκυος παίρνει άτοκο δάνειο και απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος».

«Δεν μπορείς να είσαι φοιτητής 20 χρόνια, πουθενά δεν συμβαίνει αυτό», σχολίασε αναφορικά με το άσυλο.

«Οι ΜΚΟ είναι μπίζνες. Είσαι φιλάνθρωπος; Πάρ’ τους σπίτι σου», συνέχισε και τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν τα επιδόματα στους μετανάστες. Αποτροπή και πρόληψη είναι αυτό. Από πότε είναι ο Αφγανός και ο Πακιστανός πρόσφυγας;»

«Μια έκθεση λέει ότι πρέπει να καταργηθούν τα ελαιοτριβεία στην Ελλάδα. Μην δολοφονούμε την ελληνική ελιά και την ελληνική αγροτιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε Τράπεζα σπόρων».

«Σφουγγαρίστρα του Λάτση εγώ δεν θα γίνω. Αυτά δεν είναι επενδύσεις. Στηρίξτε πρώτα τον Έλληνα επιχειρηματία», κατέληξε.

Βαρουφάκης: Μπήκαμε στη Βουλή για να θάψουμε τον λαϊκισμό

«Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό, μπήκαμε για να θάψουμε τον λαϊκισμό», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο επικεφαλής του ΜέΡα25 απηύθυνε ερώτημα στη κυβέρνηση «Ποια ρήξη θα κάνετε, με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;» και σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες θα λέει «Ναι σε όλα και τήρηση των στόχων».

«Το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμειναν από γερμανικά ομόλογα. Το ΜεΡα25 προτείνει όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα, που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα», συνέχισε.

«Συμβουλές θα δίνουμε και σκληρή αντιπολίτευση θα κάνουμε. Θα είμαστε εδώ να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Θα αποκαλύπτουμε τη ταξική δυστοπία. Η ρήξη θα γίνει. Θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων της κρίσης, και της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε.


σχετικα αρθρα