ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι ο Κ. Μητσοτάκης (Βίντεο και φωτό)

Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2019, 12:45
Facebook Twitter Whatsapp

Οι άμεσες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για το Μάτι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσκεψη στο Μάτι πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 9:00 στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο, ενώ μετά την τέλεση της επιμνημόσυνη δέησης, συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε Μάτι και Νέο Βουτζά,  έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία των δημοσιογράφων ήταν διακριτική καθ' όλη τη διάρκεια της τέλεσης του μνημόσυνου, κατόπιν επιθυμίας τόσο των κατοίκων. 

Τα κυβερνητικά μέτρα για το Μάτι

Ιδιαίτερη αναφορά στην θλιβερή αυτή επέτειο έκανε χθες, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνησή του για την άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει: 

  • Τα άτομα με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί ΠΝΠ με την οποία θα παρέχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.