ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως τέλη Αυγούστου η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης - Ποιες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα αναστέλλονται, πότε θα γίνουν οι αλλαγές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 23 Ιουλίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουλίου 2019, 11:09
Έως τέλη Αυγούστου η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης - Ποιες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα αναστέλλονται, πότε θα γίνουν οι αλλαγές
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια είναι τα φοβορί για τις θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έως τέλη Αυγούστου αναμένεται να οριστεί η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Δευτέρας. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απαράβατος όρος για την επαναφορά της ηρεμίας στις τάξεις της Δικαιοσύνης» τόνισε. «Και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική».

Τα φαβορί

Για Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που θεωρείται μια θέση νευραλγική και από πολιτικής άποψης διότι ενδεχομένως να χρειαστεί να χειριστεί και τις καυτές πατάτες της δικαστικής συνέχειας της Novartis και τις καταγγελίες της ΝΔ περί «πολιτικής σκευωρίας», φαβορί θεωρείται ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας. Υπάρχει και η υποψηφιότητα του Δημητρίου Δασούλα αλλά συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost.
Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου φαβορί θεωρείται ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ανώτατος δικαστής εγνωσμένου κύρους. Ακολουθεί η πρώτη στην επετηρίδα, Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Μετά την απόφαση του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που έγιναν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Τσιάρας θα προτείνει ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από ακρόαση στη Βουλή και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει τις τελικές επιλογές.

Ο Πικραμμένος

Η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις επισήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης, ενώ έγιναν προσπάθειες σε πολλούς τομείς οργάνωσης του κράτους, σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας η χώρα βίωσε κλυδωνισμούς και προβλήματα. «Παρά τη μεγάλη πίεση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε – και οι περισσότεροι πολίτες ακόμη αντιμετωπίζουν, υπήρξαν στιγμές που οι θεσμοί (και ειδικότερα η Δικαιοσύνη) λειτούργησαν αποτελεσματικά, όχι πάντοτε όμως» δήλωσε. «Προτεραιότητα μας είναι να θωρακίσουμε τους θεσμούς» τόνισε. «Διότι η καλή λειτουργία τους θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ευημερία.»

Ποιες διατάξεις του Π.Κ αναστέλλονται

Οσον αφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων. «Οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο Newpost ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον Ποινικό Κώδικα θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα υπάρξει τροπολογία που θα προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής κυρίως δύο διατάξεων, όχι γιατί η ΝΔ διαφωνεί με την φιλοσοφία τους, αλλά γιατί το δικαστικό και όχι μόνο σύστημα δεν είναι εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ακόμη να τις εφαρμόσει στην πράξη.

*Η μία αφορά την κοινωνική εργασία κρατουμένων. Χρειάζονται χρόνο και οι δήμοι να επεξεργαστούν σχετικά προγράμματα αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να οργανώσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να μην γίνονται αποδράσεις.

*Η δεύτερη αφορά την δικαστική ποινική διαμεσολάβηση. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι οι εισαγγελείς που θα έχουν και το κύριο βάρος να κάνουν συμφωνίες για τις ποινές, εκτός των δικαστικών αιθουσών, θα πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάρια.

Νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή

Οσον αφορά στις αλλαγές των προβληματικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που φαίνεται να ξεπερνούν τις 10, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Τσιάρας συνεχίζει τις συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους - και τους δικαστικούς. Με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του, η πρώτη επιστολή που βρήκε στο γραφείο του ήταν του ΟΟΣΑ και της GRECO για διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Η πρόθεση του είναι να συγκροτήσει νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή μέσα στις επόμενες ημέρες η οποία θα αναλάβει το καθήκον να προχωρήσει στις αλλαγές και να τις ολοκληρώσει πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν μεταξύ άλλων οι διατάξεις που αφορούν τις υπό όρους απολύσεις, την δωροδοκία έως 120.000€ που μετατράπηκε σε πλημμέλημα, η κατοχή και χρήση μολότοφ, οι διαρρήξεις που επίσης έγιναν πλημμελήματα κλπ.