ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστικό: Τρεις οι σχολές της Νομικής

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2019, 23:39
Οριστικό: Τρεις οι σχολές της Νομικής
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι θέμα Πάτρας.Οπουδήποτε να είχε αποφασιστεί να ιδρυθεί η τέταρτη Νομική, η στάση μας θα ήταν ακριβώς η ίδια»

Το «κεφάλαιο» της λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα έκλεισε, χθες, οριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως διευκρίνισε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης σε επιτροπή της Βουλής, διάταξη του οποίου προβλέπει την άρση της πρόβλεψης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, «δεν είναι θέμα Πάτρας.Οπουδήποτε να είχε αποφασιστεί να ιδρυθεί η τέταρτη Νομική, η στάση μας θα ήταν ακριβώς η ίδια». Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι η απόφαση για την ίδρυση της σχολής από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ελήφθη «στο πόδι για συγκεκριμένους λόγους», χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς τη συμμετοχή της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Και σημείωσε: «Μήπως πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά ως κοινωνία το αν πρέπει να φροντίσουμε τις υποστελεχωμένες σχολές που υπάρχουν και στην Πάτρα ώστε να στελεχωθούν σωστά; Μήπως αυτό θα πρέπει να ήταν το πρώτο μέλημά μας: πώς να στελεχώσουμε καλύτερα αυτές τις σχολές, αντί να ιδρύουμε νέες σχολές χωρίς να υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια;».

Νωρίτερα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στην τοποθέτησή της τάχθηκε κατά της άρσης της πρόβλεψης για την ίδρυση της σχολής και υποστήριξε ότι «η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή αλλά και επιβεβλημένη για να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη Δυτική Ελλάδα». Απαντώντας στην πρύτανη, η κ. Κεραμέως επικαλέστηκε ανυπόγραφη μελέτη σκοπιμότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση της σχολής και η οποία στα σχετικά επιχειρήματα ανέφερε ότι πρέπει να εγκριθεί η Νομική της Πάτρας, γιατί, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται νομικές υπηρεσίες για τις πέντε σχολές του και διότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε campus 2.500 στρεμμάτων με ελαιώνα 2.300 ριζών και πως είναι ένα πράσινο πανεπιστήμιο με επιτακτική την ανάγκη διαχείρισης της κυκλικής οικονομίας από εξειδικευμένους νομικούς. Και σχολίασε: «Είναι δυνατόν; Θα ιδρύσουμε νέα Νομική Σχολή στη χώρα για να έχει νομικές υπηρεσίες ένα πανεπιστήμιο και για τη διαχείριση της κυκλικής οικονομίας του ελαιώνα των 2.300 ριζών;».

Tέλος, παρά τις δηλώσεις της πρυτάνεως σύμφωνα με την οποία από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ που διέθεσε το υπουργείο στα πανεπιστήμια, το Παν. Πατρών έχει ήδη εξασφαλίσει θέσεις για τη Νομική Σχολή, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στην πράξη δεν έχουν γίνει βήματα για τη λειτουργία της σχολής. Οπως είπε, το μόνο που έγινε μία ημέρα πριν από τις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν να δημοσιευθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απόφαση για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της σχολής. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, πολλά μέλη της νεοσύστατης επιτροπής δεν είχαν καν ενημερωθεί για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Αφησε δε αιχμές για τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την απόφαση για την ίδρυση της σχολής, σημειώνοντας ότι υπήρξαν σημαντικές καταγγελίες ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την απελθούσα κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.