ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για άσυλο, ΟΤΑ – Θυελλώδης συζήτηση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2019, 19:39
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για άσυλο, ΟΤΑ – Θυελλώδης συζήτηση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης
Facebook Twitter Whatsapp

«Παρών» από το ΚΙΝΑΛ στη ρύθμιση για το άσυλο

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το διυπουργικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των δήμων και το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την όλη διαδικασία και δεν επέστρεψαν διαμαρτυρόμενα για την κατάθεση την τελευταία στιγμή τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας. Το ίδιο είχαν κάνει τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα επέστρεψαν στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Τι είχε προηγηθεί 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν και επί της διαδικασίας αλλά και με την ουσία των τροπολογιών. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατηγόρησαν και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για συμπαιγνία με την κυβέρνηση καθώς έδωσε παράταση στη συνεδρίαση προκειμένου να έχει χρόνο ο υπουργός Εργασίας να φέρει και να καταθέσει την τροπολογία.

Το ΚΚΕ μάλιστα καταγγείλει ότι η τροπολογία που ρυθμίζει εργασιακά θέματα είναι τροπολογία που έχει έρθει με απαίτηση του ΣΕΒ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από τη Βουλή με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σειρά του πριν αποχωρήσει το κόμμα του από τη Βουλή έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε πως αποχωρούμε γιατί «δεν συμμετέχουμε στην παραποίηση , γίνατε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την παραποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών…» Επισήμανε ότι «η τροπολογία για το πλαφόν στις συντάξεις δεν έχει ούτε Έκθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δεύτερη τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν χαρακτήρα επείγον». Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα σεβασμού της δημοκρατικής διαδικασίας και των θεσμών και όχι του Κανονισμού.

Για απαράδεκτη διαδικασία μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που πήρε και αυτός την κοινοβουλευτική του ομάδα και αποχώρησαν.