current views are: 2

20 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση09:29

Τη Δευτέρα σε διαβούλευση ο επενδυτικός νόμος, σε ένα μήνα το φορολογικό – Τι δηλώνει ο Γεωργιάδης στο Newpost

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο νέο επενδυτικό νόμο, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο νέο επενδυτικό νόμο, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το επενδυτικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και μέτρα που θα άρουν χρόνια εμπόδια και θα καθιστούν την Ελλάδα στην «πιο φιλική χώρα της ΕΕ για τις επενδύσεις» όπως είναι η φιλοδοξία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή όπου θα γίνει εκτενής συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο νέο επενδυτικό νόμο, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ως συγκριτικό του πλεονέκτημα θα τον παρουσιάσει και στις συναντήσεις που ξεκινάει την Πέμπτη με Μακρόν στο Παρίσι, Μέρκελ στο Βερολίνο και Ρούτε στη Χάγη.

Δήλωση Άδωνι

«Εχουμε την πολιτική βούληση να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό που είναι το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Newpost. «Ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι το πρώτο μεγάλο και καθοριστικό βήμα» τόνισε.

Τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή γύρω στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όπως ανέφεραν στο Newpost, υψηλόβαθμες πηγές του του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρώτο χαρτί όμως που θα παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στείλει μήνυμα στις αγορές για την μεταρρυθμιστική του προσήλωση είναι ο επενδυτικός νόμος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του ως «υπουργός fast track», ώστε να βγουν οι επενδύσεις από το τέλμα. Στην πράξη βέβαια θα κριθεί και εκείνος κατά πόσο η θεωρία περνάει στην πράξη.

Μεταξύ άλλων, ο νέος επενδυτικός νόμος θα περιλαμβάνει:

* Απλοποίηση της πολυδαίδαλης γραφειοκρατίας που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) κλπ. Η περιβόητη «απλοποίηση» και «πάταξη» της γραφειοκρατίας ευρύτερα αλλά και σε ότι αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων αποτελούσε διακήρυξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων – και της ΝΔ- αλλά με πενιχρά νομοθετικά και άλλα αποτελέσματα.

* Οι χρήσεις γης, οι πολεοδομικοί περιορισμοί που συνδέονται και με τα όρια ευθύνης των αρχαιολογικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να καρκινοβατούν ή να καθυστερούν κρίσιμης σημασίας επενδύσεις, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργού Ανάπτυξης και αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό με το νέο επενδυτικό νόμο, όπως επισημαίνει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

* Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που θα παίρνουν το φως από τον αναπτυξιακό νόμο θα περνάει στις τράπεζες με την διαδικασία του outsourcing. Θα υπάρχει έλεγχος του κράτους εκ των υστέρων και εφόσον έχουν υπάρξει ψευδείς γνωματεύσεις, ο πέλεκυς θα είναι αυστηρός όπως προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης.

* Θα γίνει προσπάθεια που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της όμως και σε ένα ιδιαίτερα παθογενές πεδίο. Να υπάρχει στο εξής ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις επενδύσεις και σήμερα κρατάει χρόνια η εκδίκαση τους.

Ψηφιακός επενδυτικός χάρτης

Μια μεγάλη καινοτομία του νέου επενδυτικού νόμου θα είναι ο ηλεκτρονικός επενδυτικός χάρτης που θα παρουσιάζει την ακριβή εικόνα ενός ακινήτου είτε προορίζεται για τουριστική, είτε για βιομηχανική ή άλλη επένδυση. Το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιοποίηση του εγχειρήματος που στόχο έχει να βάλει ένα τέλος στο σημερινό χάος είναι η διετία.

Θα περιγράφει την ακριβή γεωγραφική θέση ενός ακινήτου, τα πολεοδομικά ή αρχαιολογικά προβλήματα που τυχόν το βαραίνουν, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυση τους. Ο χάρτης αυτός θα πρέπει να συνδεθεί με το Κτηματολόγιο, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, τις πολεοδομικές και άλλες υπηρεσίες κλπ. Ο ψηφιακός χάρτης θα είναι και ένας τρόπος ελέγχου όσων καθυστερούν διαδικασίες αναίτια.

Και μόνο η ψήφιση του νόμου θα ανεβάσει κατά 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της λεγόμενης «διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας» όπως αναφέρει ο κ.Γεωργιάδης. Ο λόγος είναι ότι θα ικανοποιεί όρους και προϋποθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η έκθεση της οποίας για τη χώρα μας είχε πολλά αρνητικά σημεία αναφορικά με αγκυλώσεις και παθογένειες.


σχετικα αρθρα