current views are: 1

23 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση06:08

Στο «μαύρο» οικόπεδο στο Μάτι ο Μητσοτάκης: «Αποδείχθηκε ότι η εκκαθάριση ήταν εύκολη»

Ήθελε να δει ο ίδιος την πρόοδο που έχει γίνει

Δημοσίευση 06:08’
αρθρο-newpost

Ήθελε να δει ο ίδιος την πρόοδο που έχει γίνει

Στο Μάτι μετέβη στις 9 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α ́ είσοδο του Ν. Βουτζά.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να δει και ο ίδιος την πρόοδο που έχει γίνει, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες το οικόπεδο έχει σχεδόν καθαριστεί. 

«Δέσμευσή μας να γίνει το Μάτι καλύτερο από πριν»

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε μέσα στις χρονικές προθεσμίες που είχαν τεθεί (σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα), επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση, και της κυβέρνησης ευρύτερα, να γίνει το Μάτι καλύτερο από πριν και υποσχέθηκε να επισκεφθεί και πάλι τον εν λόγω χώρο, και μάλιστα να τον δει φυτεμένο με αμπέλι.

Κατά την άφιξή του στο οικόπεδο, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε κατοίκους και τοπικούς παράγοντες, αλλά και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στο έργο, στους οποίους απέδωσε τα εύσημα για τη δουλειά τους και τους ευχαρίστησε.

Έχουμε και θέλουμε την ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών, είπε σε άλλο σημείο του διαλόγου που είχε με τον κόσμο, και ζήτησε, το Μάτι, να πάρει ζωή, να γίνει καλύτερο από πριν, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον Πανεπιστημίων του εξωτερικού να συμβάλουν στη χωρική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρότυπο οικισμό, με την πρόσθετη επισήμανση, «έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε».

Μιλώντας για αδικαιολόγητη απώλεια ζωών, υπογράμμισε επίσης την πρώτη υποχρέωση που έχει το κράτος έναντι των πολιτών του, που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεκτάθηκε και στην αντιπυρική -δασική πολιτική, την ανάγκη επανασχεδιασμού της, με έμφαση στην πρόληψη σημειωτέον. Παράλληλα, στο σημείο αυτό απέδωσε τα εύσημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το νέο γραμματέα της για την αποτελεσματικότητά τους, παρότι -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θύμισε- δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος.

Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά: τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση εμφύσησε διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας.

Αναφερόμενος στο έργο της απομάκρυνσης των καμμένων παρατήρησε πως είναι μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, «αλλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η εκκαθάριση της καύσιμης ύλης σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποδεικνύει ότι το έργο ήταν «πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό».

Κλείνοντας όσα είπε, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους εγκαυματίες και πως δεν καλυπτόταν εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ η θεραπεία τους ως τώρα. Το διορθώσαμε, χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος, τόνισε ο πρωθυπουργός, που έφυγε από το χώρο, λέγοντας στους κατοίκους, «εις το επανιδείν».

Το οικόπεδο – «βόμβα» με τους 20.000 τόνους καμένων υλικών

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο, όπου για ένα χρόνο μαζευόταν η καύσιμη ύλη από την πύρινη λαίλαπα, καθαρίστηκε, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. 

Τα 85.000 – 95.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης που συλλέχθηκαν, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ, όπου θα πραγματοποιηθεί η περαιτέρω επεξεργασία τους.

Το οικόπεδο όπου ήταν συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη είναι το πρώτο πράγμα που έβλεπε κανείς διασχίζοντας τη λεωφόρο Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά. Μάλιστα, εκτός του ότι θύμιζε τι διαδραματίστηκε πέρσι, αποτελούσε και ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Ολο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ξανά και ξανά πως μέσα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν διάσπαρτα κλαδιά και σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εύφλεκτα υλικά.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο κοστολογείται περί τις 800 χιλιάδες ευρώ, δεν θα κοστίσει στο Δημόσιο καθώς τρεις εταιρείες ανέλαβαν δωρεάν να καθαρίσουν και να μεταφέρουν τα καμμένα.

Ειδικότερα, τον καθαρισμό ανέλαβαν αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και οι τσιμεντοβιομηχανίες Lafarge Holcim και Titan Cement. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ζητά από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες να καθαρίσουν το χώρο άμεσα, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους – πράγμα που ξεκίνησε μόλις 3 μέρες μετά (ζητήθηκε στις 25 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε 25 μέρες αργότερα.

Σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών με τους όμορους δήμους θα συλλεχθεί αμέσως μετά η καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε διάφορα σημεία των ΟΤΑ.

 Τον περασμένο Μάρτιο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της καμένης έκτασης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε «η συσσώρευση πολύ μεγάλης ποσότητας καμένου οργανικού υλικού (ξυλώδες υλικό προερχόμενο από καμένα δέντρα και θάμνους) σε έκταση 25 στρ. που μισθώθηκε από το δήμο». Οπως τόνιζαν στην αλληλογραφία με τους δήμους «εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που έπεται, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιάς στην περιοχή».

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση συλλογής αμιάντου από σπίτια, τα οποία δεν έχουν εμπλοκές με τη δασική νομοθεσία. Τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκαν οι νέες συμβάσεις, ενώ για το ζήτημα του αμιάντου σε κοινόχρηστους χώρους θα γίνει ενσωμάτωση στις τρέχουσες συμβάσεις. Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως, έχει απομακρυνθεί σε περισσότερα από 200 σπίτια.

Πριν από λίγες μέρες, δε, παρουσιάστηκαν στους κατοίκους στο Μάτι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούσαν διάφορες χημικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα και ελήφθησαν από την περιοχή πέρσι τον Αύγουστο. Οπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος, ωστόσο πρότεινε να γίνουν νέες δειγματοληψίες και να επιταχυνθεί η διαδικασία απομάκρυνσης αμιάντου καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.


σχετικα αρθρα