ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αφήγημα Μητσοτάκη στους ηγέτες, το σίριαλ της Θάνου και «τα ...κλαδιά» στο Μάτι

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2019, 14:22
Το αφήγημα Μητσοτάκη στους ηγέτες, το σίριαλ της Θάνου και «τα ...κλαδιά» στο Μάτι
Facebook Twitter Whatsapp

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% που ισχύει μέχρι το 2022, όπως αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, την Πέμπτη, ήταν η αρχή του μαραθωνίου που ξεκινάει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζοντας στρατηγική συμμαχιών ώστε να επιτύχει τον υψηλό στόχο του να λειτουργήσει στην πράξη η θεωρία του «ελατηρίου» στην ελληνική οικονομία.

«Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» δήλωσε στους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ταξίδι του στο Παρίσι. «Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων» τόνισε. «Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. Η έμφαση στην ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα κι αυτό μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».

Το Βερολίνο

Ο επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πρώτο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών περιοδειών του, είναι το Βερολίνο όπου θα έχει το πρώτο τετ α τετ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στις 29 Αυγούστου και ακολουθεί η Χάγη στις 2-3 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία αποτελούν χώρες - κλειδιά για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Οι περιοδείες θα συνεχιστούν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τον Οκτώβριο, καθώς μεσολαβεί το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, στις 24 Σεπτεμβρίου, όπου σχεδιάζεται συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στον ΟΗΕ.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% που ισχύει μέχρι το 2022 όπως αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακές πολιτικές και ελάφρυνση από την μέγγενη των φόρων που στεγνώνουν την αγορά και τα νοικοκυριά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την εθνική προσπάθεια για τη μείωση τους. Πάλι, όμως, άρχισε μια μουρμούρα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέτει το αίτημα τώρα, όπως τονίζουν και στελέχη της Κουμουνδούρου και του ΚΙΝΑΛ.

Το ερώτημα όμως είναι, ένας πρωθυπουργός ούτε δύο μηνών και χωρίς η κυβέρνηση του να έχει δείξει απτά και σταθερά αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες, μπορεί να θέτει τέτοια αιτήματα και να τον πάρουν στα σοβαρά οι ξένοι; Αλλο είναι να το θέτει ως μελλοντική διεκδίκηση στους εταίρους. Το έκανε από τις πρώτες ημέρες του στο Μαξίμου όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το επανέλαβε και στον Μακρόν. Θα το επισημάνει και στην Μέρκελ.

Κινείται με βάση τη στρατηγική που περιέγραψε από τις 20.2.2019, όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο CNBC: «Έχω καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εφόσον ολοκληρώσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να λάβουμε ως επιβράβευση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό πρέπει να γίνει από το 2021 και το 2022. Δυστυχώς η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2020 είναι πολύ κοντά για να αρχίσει να ισχύει κάποια αλλαγή νωρίτερα. Αυτό επομένως που ζητώ είναι πολύ συγκεκριμένο: δώστε μου 12 μήνες να πείσω τους πιστωτές μας και τις διεθνείς αγορές, ότι πραγματικά εννοούμε όσα λέμε».

Ούτε τότε πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και το πρώτο θετικό μήνυμα είναι ότι οι εταίροι δεν τον «γειώνουν», ούτε παίρνουν αποστάσεις. Τον ακούν και αναμένουν.

Το παρασκήνιο γύρω από τη Θάνου

Η κυβέρνηση μετά την νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε ασυμβίβαστα έκανε και το δεύτερο βήμα για το «ξήλωμα» της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρότεινε για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή τον καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό. Για τη θέση της αντιπροέδρου, τη διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου, και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία - Ιωάννα Ράντου.

Ο προεδρεύων του Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής για πάγωμα της έκπτωσης τους από τις αντίστοιχες θέσεις που είχαν καταθέσει η Βασιλική Θάνου και η Άννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου που διετέλεσε και άμμισθη σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχίσει να επιμένει στην δικαστική δικαίωση της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost η κ. Θάνου έστειλε επιστολή και στην Επίτροπο Ανταγωνισμού κ.Βεστάγκερ καταγγέλοντας παραβιάσεις στην ανεξαρτησία των Αρχών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο νέος πρωθυπουργός που είχε καταγγείλει στην κ.Βεστάγκερ τον διορισμό της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον χειμώνα, επικοινώνησε και ο ίδιος μαζί της για να την ενημερώσει για τη νομοθετική πρωτοβουλία περί ασυμβιβάστων της κυβέρνησης και να αναπτύξει εκ νέου τα επιχειρήματα που αφορούν την κ.Θάνου σύμφωνα με τα οποία είναι ακατάλληλη για τη θέση. Τόνισε ότι η αποκομματικοποίηση των Αρχών είναι αξιακός κώδικας της ΝΔ.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το γραφείο της Επιτρόπου και για τη νέα σύνθεση του Δ.Σ της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία προχώρησε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτείνονται πρόσωπα που αφενός δεν είχαν καμία πολιτική δραστηριοποίηση και αφετέρου είναι εξειδικευμένα στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και είναι υψηλού κύρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απομάκρυνση της κ.Θάνου, σύμφωνα με κομματικές και κυβερνητικές πηγές οφείλεται στους εξής λόγους:

-Η επιλογή της στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με παράκαμψη της ιεραρχίας, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου του 2015. Το Μαξίμου επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παράλληλα άφησε ακέφαλα το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε η μόνη επιλέξιμη για τη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών να είναι η κ.Θάνου όπως και έγινε.
-Τον Οκτώβριο του 2016, ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε πρόταση της κ.Θάνου για αύξηση των ηλικιακών ορίων εξόδου των ανώτατων δικαστικών από το δικαστικό Σώμα, προκειμένου να παραμείνει η ίδια στη θέση της, όπως τονίζει η ΝΔ. Αυτό απετράπη κατόπιν έντονων αντιδράσεων αφού προσέκρουε στο Σύνταγμα.
-Αμέσως μετά το τέλος της θητείας της στον Άρειο Πάγο, η κ.Θάνου τοποθετήθηκε, στις 10 Ιουλίου του 2017 από τον κ. Τσίπρα, προϊσταμένη του νομικού γραφείου του.
-Η ίδια η κ.Θάνου, το 2009, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έλεγε ανάμεσα στα άλλα: «Οι καρέκλες του Προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις. Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε “προϋπάρχουσα συναλλαγή”».

Τα... κλαδιά

Με ειρωνική διάθεση υποδέχθηκε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι όπου καθαρίστηκε οικόπεδο που οι κάτοικοι κατήγγειλαν ως «βόμβα» αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε, παρά τις φονικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού με τους 102 νεκρούς. Μίλησε για «κάτι καμμένα κλαδιά» που απομακρύνθηκαν. Απάντησε και στις καταγγελίες εγκαυματιών ότι δεν έχουν την απαιτούμενη περίθαλψη, ότι μόνο «κάτι κρέμες» καθυστέρησαν να τους δώσουν, το οποίο, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και ο κ.Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να έχουν την ιατρική αποκατάσταση που χρειάζονται.

Κυβερνητικές πηγές κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «αποκορύφωση της αναλγησίας». Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Μάτι πως η εκκαθάριση της καύσιμης ύλης σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποδεικνύει ότι το έργο ήταν «πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεσμεύτηκε θα απομακρυνθεί και η υπόλοιπη καύσιμη ώστε να μην σχηματιστεί νέα εύφλεκτη «βόμβα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το οικόπεδο θα μετατραπεί σε αμπελώνα.