current views are: 1

27 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση03:56

Με Μέρκελ και Σολτς στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Ποια είναι η ελληνική πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή

Δημοσίευση 03:56’
αρθρο-newpost

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή

Στον θετικό απόηχο της καθολικής άρσης των capital controls μετά από 50 μήνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται στο Βερολίνο, στο δεύτερο κρίσιμο ταξίδι του, μετά το Παρίσι. Το πρωί θα έχει συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς και στις 12 (1μμ ώρα Ελλάδος) γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές. Η οικονομία, το μεταναστευτικό και η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών. Ήδη έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, τον αν.υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η καθολική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που προϋποθέτει το πράσινο φως καταρχάς της ΕΚΤ, ήταν ένα καλό νέο το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει ως συγκριτικό του πλεονέκτημα, στο Βερολίνο, σε σχέση με τον προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα. Ανακοινώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, που δείχνει την μεταστροφή του κλίματος με τη νέα κυβέρνηση και στέλνει ηχηρό σήμα στις αγορές για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι η άρση των capital controls ήταν μια δρομολογημένη κίνηση και κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση ότι τη χρησιμοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους. Ο υπουργός Οικονομικών απαντάει «ας το έκανε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε διότι δεν ήταν έτοιμη».

«Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Επιτέλους, κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας» συνέχισε. «Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα».

Ο Σολτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την κατανόηση και τη στήριξη της Μέρκελ και του Σολτς για τις μειώσεις φόρων που θέλει να κάνει από το 2020. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όπως και ο επενδυτικός νόμος του Άδωνι Γεωργιάδη. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή. «Χρειάζεται συμμάχους για την επίτευξη των στόχων της».

Η Μέρκελ συνηθίζει τα θέματα οικονομίας που περνάνε από το Eurogroup να τα παραπέμπει στον υπουργό Οικονομικών. Το έκανε με τον Σόιμπλε και τώρα με τον Σολτς. Οι γερμανικές προθέσεις θα αποτυπωθούν στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου καθώς εκεί ο Ολαφ Σολτς θα διαμηνύσει ποιες από τις μειώσεις φόρων θα γίνουν αποδεκτές. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας οι συναντήσεις του Βερολίνου. Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου κατατίθεται το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 και οι όποιες ενστάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί μείζονα στρατηγική προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που εξηγεί στους συνομιλητές του – το έκανε και με τον Εμμανουέλ Μακρόν – είναι ότι πρώτα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους παρουσιάζοντας απτά αποτελέσματα και μετά θα καταθέσει επίσημα το αίτημα.

Σε ένα πρώτο βήμα, οι εταίροι θα μπορούσαν να δώσουν το πράσινο φως ώστε να προστίθενται στα έσοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτά υπολογίζονται γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ. Εφόσον γίνει αποδεκτή μια τέτοια λύση, δημιουργείται δημοσιονομικός αέρας αντίστοιχος του 0,6- 0,7% του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο το πρωτογενές πλεόνασμα πέφτει από το 3,5% που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στο 2,8-2,9%.


σχετικα αρθρα