ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχές Οκτωβρίου ο νέος νόμος για το άσυλο - Οι χαμηλοί τόνοι Μέρκελ για Τουρκία - Η κόντρα Χρυσοχοΐδη-ΣΥΡΙΖΑ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2019, 10:41
Αρχές Οκτωβρίου ο νέος νόμος για το άσυλο - Οι χαμηλοί τόνοι Μέρκελ για Τουρκία - Η κόντρα Χρυσοχοΐδη-ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Συναγερμός» στην Αθήνα για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νησιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αλλαγή της νομοθεσίας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του β' βαθμού στην προκαταρκτική διαδικασία και τη δυνατότητα των μεταναστών να προσφύγουν στα δικαστήρια μετά τον πρώτο έλεγχο, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση γύρω στις αρχές Οκτωβρίου, όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Newpost.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου, η πολιτεία θα προχωρά άμεσα την διαδικασία επιστροφής του αιτούντος, στη χώρα από την οποία προήλθε, δηλαδή την Τουρκία.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας όπου οι μετανάστες που έχουν αιτηθεί ασύλου θα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις.

Σήμερα, αφήνονται ελεύθεροι με αποτέλεσμα να φεύγουν από τα νησιά και να έρχονται στην ενδοχώρα και αρκετοί -ιδιαίτερα αυτοί που έχουν λίγες πιθανότητες να πάρουν άσυλο- να «εξαφανίζονται». Μόνο το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές γύρω στους 1000 μετανάστες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους και δρομολογείται η επιστροφή τους στην Τουρκία.

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια όπως την κατηγορεί η σημερινή, κι αυτό θα επιχειρηθεί να ανακοπεί καθώς θα πυκνώσουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Και βέβαια υπάρχουν και μερικοί με πλαστά χαρτιά που συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα προς τις βόρειες χώρες της ΕΕ καθώς τα δίκτυα διακινητών ζουν και βασιλεύουν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν

Έχει σημάνει συναγερμός στην Αθήνα. Αλλοι 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Λέσβου το Σαββατοκύριακο. Το πρωί άρχισε η μεταφορά 1000 ατόμων με πολεμικά αρματαγωγά από τη Μόρια στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις πολεμικές συγκρούσεις της Συρίας ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γεωστρατηγικούς του σχεδιασμούς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου διεκδικεί συνδιαχείριση στα ενεργειακά αποθέματα.«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στην Ιντλίμπ (Συρία) τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε, έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές και έρχονται στα βόρεια της χώρας οπότε πρέπει να λάβουμε μέτρα» δήλωσε.

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει το μεταναστευτικό. Οι αυξημένες ροές των τελευταίων 24ωρων που αποτελούν κλιμάκωση της ήδη πολλαπλάσιας κίνησης σε σχέση με την Ιταλία που παρατηρείται από τον Ιούνιο - Ιούλιο, ξυπνούν τους εφιάλτες του 2015. Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων αυξήθηκαν περίπου κατά 130% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Μέρκελ

Η τήρηση και από τις δύο πλευρές, της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που δεσμεύει τη γείτονα να δέχεται πίσω τους μετανάστες που έχουν φύγει από αυτήν είναι ένα θέμα που απασχολεί την Άνγκελα Μέρκελ. Από τις αρχές του χρόνου η ελληνική πλευρά έστειλε πίσω λιγότερους από 100.

«Χαίρομαι που ένα από τα βασικά θέματα πάνω στα οποία εργάζεται η νέα κυβέρνηση είναι να δώσει ζωή στην Συμφωνία» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έχουμε ξοδέψει πολύ καιρό χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός της συμφωνίας να τεθεί σε κίνηση, δηλαδή να επιστρέφουν, ώστε να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να ενισχυθούν οι νόμιμες ανταλλαγές μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» τόνισε.

Η κ. Μέρκελ κράτησε, πάντως, χαμηλούς τόνους για την Τουρκία.

«Αντάλλαξα απόψεις για την συμφωνία με τον Πρόεδρο Erdogan, πράγμα που κάνω τακτικά» δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία και για το ποια βοήθεια χρειάζεται, καθώς η Τουρκία έχει υποδεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες» συνέχισε.

Αυτό που εξηγούσαν διπλωματικές πηγές στο Newpost είναι ότι κρατάει χαμηλούς τόνους γιατί δεν θέλει να οξύνει το κλίμα, αντίθετα να κρατήσει ζωντανό τον διάλογο. Η καγκελάριος όπως και ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «παράνομες» τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν απορρίπτει αναφανδόν τις απαιτήσεις της.

Η συμφωνία Σέγκεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο Βερολίνο και το θέμα της μετεγκατάστασης των μεταναστών και σε άλλες χώρες της ΕΕ καθώς αυτό το πρόγραμμα στην ουσία έχει παγώσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε μακριά από μία βιώσιμη και δίκαιη λύση” και επισήμανε την ανάγκη «να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Η ουσία είναι ότι στην πράξη δεν γίνεται κανένα βήμα. Το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος το σηκώνει κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και η Ιταλία η οποία λόγω Σαλβίνι δέχεται πλέον πολύ λιγότερους μετανάστες.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που να εκμεταλλεύονται τα οφέλη της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών με βάση τη συμφωνία Schengen και ταυτόχρονα να αρνούνται να συμμετέχουν, έστω και κατ’ ελάχιστον, στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό που αποκαλούμε «Δουβλίνο IV», θα πιέσει ώστε η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη.

Το ΚΥΣΕΑ

Σε έκτακτη σύσκεψη το ΚΥΣΕΑ το Σάββατο για το μεταναστευτικό μεταξύ άλλων αποφάσισε:

*Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης όπως τονίστηκε– του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

*Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

Η κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος πάντως την πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Μόρια δεν είδε το κολαστήριο αλλά μόνο «πληρότητα» στις υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη χώρα σε hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.

«Οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής»» δήλωσε.

«Το σπουδαιότερο η χώρα δεν είχε πολιτική, υφίσταται με δήθεν «δικαιωματική ευαισθησία» εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων» τόνισε. «Αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει πολιτική και βασίζεται στο τρίπτυχο : δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν δικαιούται ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας». «Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. θα μας βρει απέναντι σε κάθε πολιτική που θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» τόνισε στην ανακοίνωση του.