current views are: 1

6 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:45

Με το χαρτί των επενδύσεων και της ανάπτυξης στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Καμία αναφορά δεν θα κάνει στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα

«Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει περισσότερα από όσα λέει και νωρίτερα από τα χρονοδιάγραμματα ούτε ανακοινώνει» δήλωσε στο Newpost στενός του συνεργάτης.

Δημοσίευση 12:45’
αρθρο-newpost

«Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει περισσότερα από όσα λέει και νωρίτερα από τα χρονοδιάγραμματα ούτε ανακοινώνει» δήλωσε στο Newpost στενός του συνεργάτης.

Το σχέδιο του για την Ελλάδα την οποία προσδοκά να μετατρέψει στην «αναπτυξιακή έκπληξη» της Ευρώπης, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει ως πρωθυπουργός και οι θέσεις του θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το μέλλον καθώς θα αποτελεί όχημα αναφοράς, σύγκρισης και κριτικής για το κυβερνητικό έργο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του δεν προτίθεται να αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Θα χρησιμοποιήσει την παρελθοντολογία μόνο για να τονίσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, αυτό της συνέπειας στα όσα είχε υποσχεθεί από την πρώτη του ΔΕΘ, το 2016, στην οποία παρέστη ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τις θεαματικές κωλοτούμπες του προκατόχου του.

«Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει περισσότερα από όσα λέει και νωρίτερα από τα χρονοδιάγραμματα ούτε ανακοινώνει» δήλωσε στο Newpost στενός του συνεργάτης. Γι αυτό και θα αρνηθεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να μετατρέψει την ΔΕΘ από φόρουμ παρουσίασης της βασικής οικονομικής πολιτικής των πολιτικών δυνάμεων, σε φόρουμ παροχολογίας, όπως τοπνισε.

Το καλά νέα της ΔΕΘ

Εξαγγελίες με δημοσιονομικό κόστος που θα απειλήσει το στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 δεν θα κάνει όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Αλλά θα είναι τα καλά νέα. Μετά τις συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Μαρκ Ρούτε στη Χάγη αλλά και το κλίμα που εισέπραξε στο χθεσινό EuroWorkingGroup ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, δύο κρίσιμοι στόχοι της στρατηγικής Μητσοτάκης βρίσκονται στην τελική ευθεία για μια θετική έκβαση.

Ο ένας στόχος είναι η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ (γύρω στα 3,5 δισ.) που δόθηκαν με επιτόκιο 5,1% ενώ τώρα τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικό χαμηλό με τα 10ετή για παράδειγμα να κυμαίνονται γύρω στο 1,5%. Η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα όφελος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τους τόκους που θα πληρώνονταν. Μέσα στον Σεπτέμβριο το θέμα θα κλείσει με όλους τους θεσμούς.

Ο άλλος στόχος είναι να καταγράφονται στον προϋπολογισμό τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται στη χώρα. Φτάνουν γύρω στο 1,2 δις το οποίο ισοδυναμεί με το 0,6% του ΑΕΠ γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι μια πρώτη έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,9% γεγονός που θα εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεκδικεί την μείωση τους στο 2%. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο του 2020 οπότε ο προϋπολογισμός του 2021 θα γίνει πλέον σε άλλη οικονομική βάση.

Οι φοροελαφρύνσεις

Το καλάθι της ΔΕΘ για άμεσες παροχές άδειασε κατά την προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μείωση στον φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Επειδή το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύς λόγος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι άμεσα δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι είναι αρκετά εκατομμύρια και ισοδύναμα δεν υπάρχουν με τα οικονομικά δεδομένα της παρούσας συγκυρίας. Μπορεί όμως να ανακοινωθεί ένας οδικός χάρτης μέχρι την πλήρη κατάργηση της. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός σήμερα θα αποφασίσει τι βάλει και τι θα βγάλει από το καλάθι.

Αμεση μείωση ΦΠΑ

Θα δεσμευτεί επίσης για δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι η άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Αλλά θετικά μέτρα για μετά το 2020 αναμένεται να είναι η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα, αποθαρρύνοντας τις προσλήψεις και ευνοώντας την φοροαποφυγή. Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30%.

Η «13η σύνταξη» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα δίνεται κάθε Δεκέμβριο σε μόνιμη βάση και όχι σε συνάρτηση με το αν περισσεύουν χρήματα από τα πλεονάσματα, όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός.

Οι επενδύσεις

Με σημαία τρεις εμβληματικές επενδύσεις, το Ελληνικό για το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι θα μπουν μπουλντόζες μέχρι τα Χριστούγεννα, την Cosco και την Ελ Ντοράντοβ που είχαν βαλτώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο όπως αυτό κτίζεται με το νέο αναπτυξιακό νόμο που μπαίνει σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες και κρατάει το κλειδί της απλοποίησης των διαδικασιών, της άρσης των εμποδίων στην ανάπτυξη και την προσέλκυση των επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο στη χώρα και περισσότερες ευκαιρίες για τους Έλληνες.

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» ήταν το μήνυμα του κ.Μητσοτάκη στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ολλανδία. Το ίδιο επανέλαβε και κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος στον οποίο ανέλυσε το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και επισήμανε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας ενώ ζήτησε και την εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς του εξαγόμενου στις ΗΠΑ ελληνικού ελαιολάδου.

«Αίσθηση του επείγοντος»

Η αξιοπιστία είναι το διαβατήριο που θέλει να χρησιμοποιήσει ο νέος πρωθυπουργός για το κτίσιμο συμμαχιών.

“Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να αποδείξει στην Ευρώπη ότι φέρει σε πέρας όλα όσα έχει δεσμευθεί» δήλωσε ο κ .Ρος σε δημοσιογράφους με τους οποίους συναντήθηκε μετά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Και παρότι τα υψηλά πλεονάσματα επιβραδύνουν την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα ανταμείβεται για την σημαντική πρόοδό της στον εν λόγω πεδίο” τόνισε. Εμφανίστηκε μάλιστα εντυπωσιασμένος διότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα, χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε. “Εχουν την αίσθηση του επείγοντος, με πολλά από τα μέλη της να έχουν προέλθει από τον κόσμο των επιχειρήσεων, παραμένοντας προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων” τόνισε.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης πετάει στη Θεσσαλονίκη με την Aegean (και όχι το κυβερνητικό αεροπλάνο) το απόγευμα.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη έργα επέκτασης του. Στις 7μμ θα έχει συνάντηση με στελέχη της Fraport που θα τον ενημερώσουν για την πρόοδο των έργων.

Στις 7.30μμ θα έχει συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της Προπόνησής τους. Στις 8.45 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στις 9.30 μμ έχει προσκαλέσει τους δημοσιογράφους στο ρουφ Γκάρντεν του ξενοδοχείου «Electra Palace».

Το Σάββατο το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ

10:30-13:15 Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ

13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (TAP 2 OPEN Bootcamp)

20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Την Κυριακή στις 13:00 θα δώσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.


σχετικα αρθρα