ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Σακελλαρίδη: Χαμηλοί τόνοι αλλά και δυσφορία στην Κουμουνδούρου

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2019, 13:13
Συνέντευξη Σακελλαρίδη: Χαμηλοί τόνοι αλλά και δυσφορία στην Κουμουνδούρου
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση από Μουζάλα - Υπεράσπιση από Δρίτσα - Ισορροπίες από Χαρίτση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαμηλούς τόνους επιλέγει να κρατήσει η Κουμουνδούρου σε σχέση με τις αναφορές του επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στη συνέντευξή του στο Newpost, για τις ευθύνες που φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, χωρίς να θέλει να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τα όσα είπε ο Γ. Σακελλαρίδης, σχολίασε ότι προβλήθηκαν μόνο τα σημεία των αρνητικών για την προηγούμενη κυβέρνηση δηλώσεων και όχι τα όσα καταλόγισε στη σημερινή. Σχολίασε επίσης θετικά τη δήλωση με την οποία ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας αρνήθηκε κάθε «μικροπολιτική» ερμηνεία των θέσεων του και της κριτικής που έκανε στο ΣΥΡΙΖΑ.

"Σε κάθε περίπτωση" είπε ο Α. Χαρίτσης "δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις. Σημασία, έχει τι γίνεται στην πράξη. Και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη”, είπε, θυμίζοντας πως “το 2015 η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, μόνη της, εκ μέρους όλης της Ευρώπης ουσιαστικά, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, έκανε μια τεράστια προσπάθεια, χωρίς να δεχθεί την αναγκαία αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες”, προσθέτοντας ότι “μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας το 2016 οι ροές είχαν μειωθεί σημαντικά”.

Ωστόσο, όπως είπε, “τους τελευταίους μήνες οι ροές έχουν και πάλι αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό”, και “δυστυχώς η κυβέρνηση ολιγώρησε, καθυστέρησε πάρα πολύ να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος, δεν προχώρησε όπως έπρεπε από την αρχή σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων και στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να αποσυμφορήσει τα νησιά”.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα κινήθηκε ο τότε αρμόδιος για το προσφυγικό, Γιάννης Μουζάλας ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνέστησε "μεγαλύτερη σεμνότητα" στον Γ. Σακελλαρίδη. 

"Θα είχα μεγαλύτερη σεμνότητα στη θέση του στις καταγγελίες για τον ΣΥΡΙΖΑ", είπε αν και παραδέχτηκε ότι ο κ. Σακελλαρίδης έχει δίκιο να αναφέρεται στις κακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. "Εγώ και ο κ. Βίτσας προσπαθούσαμε να κρατάμε τη Μόρια στις 5.500 και το πετυχαίναμε" συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά του, ο εκ των "53" Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, μάλλον δικαίωσε την κριτική Σακελλαρίδη λέγοντας: "Ποτέ δεν θα μπορούσα να αισθανθώ υπερήφανος για τη Μόρια".

"Πολύ καλά τα λέει ο Σακελλαρίδης ιδιαίτερα από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας" συμπλήρωσε. Επιχείρησε ωστόσο να ισορροπήσει τη θέση αυτή κάνοντας λόγο για ελλείμματα μεν αλλά και για μεγάλα επιτεύγματα. "Με τις αυξημένες ροές στα νησιά, με τον περιορισμένο χώρο, με τις δυσκολίες μεταφοράς τους στην ενδοχώρα και πολλά άλλα, πράγματι είχαμε ελλείμματα. Είχαμε όμως και μεγάλα επιτεύγματα". 

Σε κάθε περίπτωση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φαίνεται ότι είναι από τα πρόσωπα που "ιντριγκάρουν" τον ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους να του καταλογίζουν την απομάκρυνση από τις "γραμμές" του αλλά και πολλούς να βλέπουν με θετικό μάτι μία πιθανή επιστροφή του.