ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η... έκπληξη, η επιστολική ψήφος και η κοινωνική ατζέντα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

της Χριστίνας Κοραή - Αποστολή στη Θεσσαλονίκη - Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2019, 08:28
Η... έκπληξη, η επιστολική ψήφος και η κοινωνική ατζέντα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Το «παρών» θα δώσουν Καραμανλής, Σαμαράς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα μέτρο - έκπληξη για επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως ανέφεραν χθες στενοί συνεργάτες του. Ο στόχος του είναι να δώσει νωρίτερα μια ακόμη ανάσα μετά την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ίσχυσε από φέτος.

Πολλές εικασίες γίνονται για το ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέτρο αλλά μόνο ο πρωθυπουργός και 3-4 συνεργάτες του το γνωρίζουν. Μερικά από τα σενάρια που συζητιούνται είναι η μείωση των εισφορών, μισθωτών και συνταξιούχων, η σταδιακή μείωση του φόρου επιτηδεύματος αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ επίσης έχει πέσει στο τραπέζι.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η βασική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε μία κλίμακα που θα έχει χαμηλότερους συντελεστές και θα καταλήγει πολύ χαμηλότερα από το 45%, που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής.

 «Είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια, πράγματα τα οποία θα κάνουμε να  τα κάνουμε γρηγορότερα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Για να κάνουμε όμως γρηγορότερα μειώσεις φόρων πρέπει να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο» τόνισε.

H Θεσσαλονίκη ζει στους ρυθμούς της ΔΕΘ. Η νέα κυβέρνηση, επιχειρηματίες και στελέχη της ΝΔ προσέρχονται για την πρώτη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα σηματοδοτήσει την επόμενη τετραετία. Στην ομιλία του θα δώσουν το «παρών» οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ενώ είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από τις ξένες πρεσβείες.

Θα υπάρχουν και κινητοποιήσεις εκτός του Βελλιδείου όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός αύριο στις 8μμ. Έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.

Η επιστολική ψήφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει αυστηρά τον χαρακτήρα της ΔΕΘ, και θα επαναφέρει τον οικονομικό - πολιτικό χαρακτήρα της. Την κοινωνική ατζέντα θα την αναλύσει στη συνέντευξη τύπου (μεταναστευτικό, παιδεία κλπ). Δεν θέλει να ακολουθήσει την πεπατημένη της ακατάσχετης παροχολογίας που καιγόταν μέχρι την επόμενη ΔΕΘ. Θα παρουσιάσει το σχέδιο του με χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου ώστε στην επόμενη ΔΕΘ, του 2020, να μπορεί να γίνει η σύγκριση μέσα από όρους λογοδοσίας σε ότι αφορά στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει τώρα.

Σε έναν θεσμό μόνο θα αναφερθεί στην ομιλία του. Στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο κατοίκων του εξωτερικού. Θα καλέσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να το ψηφίσουν λόγω της εθνικής διάστασης του. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν θα μιλήσει για την ψήφο των αποδήμων όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα αλλά για την ψήφο του ελληνισμού.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. «Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγους μήνες  έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό» τόνισαν κυβερνητικές πηγές. «Θα «χτίσουμε» και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα.»

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται (ANFAs και SMPs) και αφορούν ένα 1,2 δις, που ισοδυναμεί με το 0,6-0,7% του ΑΕΠ, το οποίο μας δίνει, ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, να διατεθεί για τη μείωση φόρων που θα δίνει αναπτυξιακή δυναμική.