ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για μείωση εισφορών - Η «λερωμένη φωλιά» του ΣΥΡΙΖΑ - Αρχές του 2020 οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

της Χριστίνας Κοραή - Αποστολή στη Θεσσαλονίκη - Δημοσίευση 8 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2019, 09:53
Το σχέδιο Μητσοτάκη για μείωση εισφορών - Η «λερωμένη φωλιά» του ΣΥΡΙΖΑ - Αρχές του 2020 οι μπουλντόζες στο Ελληνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ επέλεξε να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του για την χώρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήταν μια ομιλία πρωθυπουργού και μάλιστα νεοεκλεγμένου από το βήμα της ΔΕΘ που δεν θύμιζε σε τίποτα με προηγούμενες. Δεν είχε συνθήματα. Δεν είχε βαριά καρφιά για τους προηγούμενους. Δεν εμπεριείχε παραπάνω υποσχέσεις από εκείνες που φαίνονται ρεαλιστικές να υλοποιηθούν. Δεν την διέκοπταν χειροκροτήματα. Δεν είναι από αυτές που θα θυμάται κάποιος γιατί ο αρχηγός αποθεώθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ επέλεξε να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του για την χώρα. Τι αναμένει, τι είναι σε εξέλιξη, τι βήματα θα κάνει. Έδωσε τόσο πλούσιο υλικό στους αντιπάλους του που σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορεί να αξιολογηθεί αυστηρά. Μίλησε για τις επόμενες μέρες, το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δεύτερο κλπ και όχι σε βάθος τετραετίας ή δεκαετίας που προσφέρονται ως άλλοθι για να μένουν κρυμμένα κάτω από το χαλί τα προβλήματα.

Σε δυο σημεία άφησε αιχμές σε πολύ χαμηλούς τόνους για την προηγούμενη κυβέρνηση. «Σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση» δήλωσε απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις σχετικά με την κατάθεση του αιτήμστος για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος . «Έχουν στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους» δήλωσε.

Ο στόχος του κ.Μητσοτάκη ήταν πάντα πως θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Κατήγγειλε ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 70% σε κρατήσεις με αποτέλεσμα να μην τους μένει ζεστό χρήμα στη τσέπη να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ανακοίνωσε ε ότι

από την 1η Ιουλίου του 2020 αρχίζει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα» τόνισε. «Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.»

Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών» όπως δήλωσε. Μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού.

Με τη μείωση των εισφορών, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους.

Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης όπως εκτιμάει ο πρωθυπουργός.

Το τετράωρο

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θεσπίζει άμεσα την προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

«Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους» τόνισε.

Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.

Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες. Εκσυγχρονίζεται και ο συνδικαλιστικός νόμος. «Προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Κλαδικές συμβάσεις

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα θα καταργηθεί η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό βάζει τέρμα σε όλες γραφειοκρατικές απόπειρες του παρελθόντος για τον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης όπως τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ήταν πολύ αυστηρός και με τους εργοδότες. «Καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία» δήλωσε. « Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα.»

Η κόντρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει αντιδράσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά που έρχονται.

«Δυστυχώς, η συζήτηση γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ας δούμε την αλήθεια κατάματα» συνέχισε. «Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα».

Επισήμανε ότι η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά με λάθος τρόπους, μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη μαύρη και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες επιχειρήσεις χάνουν καταρτισμένους εργαζόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολόγηση αλλά και τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές.

Απέφυγε αρκετές ωραιοποιήσεις ο κ.Μητσοτάκης. Δήλωσε ότι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό θα μπουν στις αρχές του 2020 δείχνοντας ότι η γραφειοκρατία διαψεύδει ενίοτε τις προθέσεις.

Στη μια το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.