current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση04:06

Ο Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στη Φώφη – Διπλές εκλογές εάν δεν συμφωνήσουν στον εκλογικό νόμο – Θα δει και τον Τσίπρα για την ψήφο των ομογενών

Η «ακτινογραφία» της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ 

Δημοσίευση 04:06’
αρθρο-newpost

Η «ακτινογραφία» της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ 

Τις πρωτοβουλίες των επόμενων μηνών της κυβέρνησης του, που συνδέονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση, την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά και την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2020, που θα κρίνουν το πολιτικό σκηνικό, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αποκάλυψε ότι ειδικά για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εγκαινιάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης σε σχέση με τον προκάτοχο του που δεν ήταν των συναινέσεων ούτε καν στην Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί ιστορική δέσμευση της χώρας.

«Δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Ελληνες του εξωτερικού, ούτε επιχειρούμε να αλλοιώσουμε το εκλογικό σώμα και όλες αυτές τις ανοησίες που διαβάζω» δήλωσε. «Μία διευκόλυνση παρέχουμε» συνέχισε. «Οποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και τη δυνατότητα της επιστολικης ψήφου.»

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων να ψηφιστεί όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές αν είναι δυνατόν. «Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς κατ´ ιδίαν να ακούσω τις όποιες επιφυλάξεις τους» τόνισε.

Διπλές εκλογές

Αν και πέρασαν μόλις δυο μήνες από τις εθνικές εκλογές, πάλι άνοιξε η συζήτηση για τις πρόωρες καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο λόγω των αδιεξόδων μπροστά στα οποία θεωρεί ότι θα βρεθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στην «ΕφΣυν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «διασκεδαστική» αυτήν την άποψη και έκανε λόγο για μια αντιπολίτευση που «φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την 4ετία» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Έστειλε όμως ξεκάθαρο μήνυμα προς την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά ότι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος «η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική και θα ακολουθήσουν εκλογές, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση». «Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει αναγκαστικά μόνη της τον εκλογικό νόμο και δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Οπότε αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική. Η ΝΔ εφόσον είναι πρώτο κόμμα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται αδύνατο, οπότε η χώρα θα προσφύγει μέσα σε 30 μέρες σε νέες εκλογές που θα γίνουν πλέον με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ.

«Ένα κόμμα που παίρνει 40% θα πρέπει να μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η Φώφη Γεννηματά ανεβάζει τον πήχη γύρω στο 42% στην παρούσα φάση. Ο χρόνος θα δείξει αν τα δυο κόμματα θα τα βρουν και θα ψηφίσουν μαζί τον εκλογικό νόμο. «Είναι καταστροφική η απλή αναλογική» δήλωσε. «Ναι με 40% ένα κόμμα δικαιούται μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.»

Κάλεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ «αν θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας, να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να μπει στην απλή λογική».

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναρτά τον εκλογικό νόμο με την Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θα εκκινήσει πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω αλλαγή εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε.

Ο Παυλόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή τη φορά απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο την υποψηφιότητα του οποίου συνεχίζει να στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ένα ερώτημα που θα μου κάνετε σε τρεις μήνες» δήλωσε. «Αδικούμε τον θεσμό, μεσολαβεί και η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος» συνέχισε. «Κάθε πράγμα στον καιρό του.»

Καθώς με την ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε αναθεωρητέο το άρθρο που συνδέει την προεδρική εκλογή με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εφόσον δεν βρεθούν οι πλειοψηφίες των 200 και 180 ψήφων, η ΝΔ μπορεί να το αναθεωρήσει περνώντας την δική της πρόταση. «Και ως γνωστόν η δική μας πρόταση αναφέρεται στη δυνατότητα να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους για να μην γίνονται πρόωρες εκλογές» τόνισε.

Εξεταστικές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι προχωράει σε αλλαγή πλεύσης από τη θέση που είχε υπέρ της διεξαγωγής εξεταστικών επιτροπών για μια σειρά από θέματα της διακυβέρνησης Τσίπρα που υποστήριζε ως Αντιπολίτευση. Έβαλε τέλος στα σενάρια και για εξεταστική που θα αφορά το α ´ εξάμηνο του 2015.

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» τόνισε. «Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω μπροστά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν ο κ.Τσίπρας θέλει να γίνει εξεταστική, μπορεί να τη ζητήσει ο ίδιος, αφού με την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί, με πρόταση της ΝΔ θα έχει δικαίωμα να κάνει εξεταστική και η Αντιπολίτευση.

Την ταινία του Γαβρά με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τη δει.

«Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον» δήλωσε. «Θα είναι σχετικά μονομερής , οι πολίτες ας διαβάσουν και κάποια άλλα βιβλία που βγήκαν μετά για το μέγεθος της ασχετοσύνης εκείνης της περιόδου» τόνισε. «Θα με ενδιέφερε πολύ να δω στην ταινία του κ.Γαβρά αν εμφανίζεται ο κ.Πετσίτης και ο κ.Καμμένος…»

Οσον αφορά στην υπόθεση Novartis και την πολιτική σκευωρία που στήθηκε, όπως τόνισε, το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και θα έρθει στη Βουλή εφόσον προκύψει κάτι, έρθει ένας νέος φάκελλος κλπ.

Τα δάνεια του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του NEWPOST ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου το θέμα της εξαγοράς των ακριβών δανείων του ΔΝΤ (3,5 δις), που δόθηκαν με επιτόκιο 5,16%. Σήμερα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει πολύ (γύρω στο 1,5 τα 10ετή) και εφόσον εξαγοραστούν θα υπάρχει ένα όφελος 150-200 εκατ ευρώ το χρόνο από τους τόκους που πληρώνονται σήμερα.

«Βεβαίως και τα χαμηλά επιτόκια μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο εύκολα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Ναι, είναι προθεσή μας να αποπλήρωσουμε τα ακριβα δάνεια του ΔΝΤ. Την Παρασκευή θα κατατεθεί στο Eutogroup, το επίσημο αίτημα. »

Αναμένεται να γίνει αποδεκτό.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το θέμα των κερδών των ελληνικών ομολόγων τα οποία η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακές δραστηριότητες. «Αυτό επιτρέπεται με βάση αποφάσεις του Eurogroup” δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Οι μειώσεις των φόρων στις επιχειρήσεις είναι αναπτυξιακή δράση» τόνισε.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για προσφυγικό

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του Newpost κσι του Action24, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσει διαδικασία ενημέρωσης όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, ώστε να μας βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν 50 – 100 ασυνόδευτα παιδιά» δήλωσε. «Στο ζήτημα της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στο ζήτημα του προσφυγικού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη, όπου κάποιες χώρες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και που θέλουν να έχουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη του Σένγκεν, αλλά ταυτόχρονα δεν δέχονται κανέναν επιμερισμό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης για το ζήτημα του προσφυγικού» τόνισε.

«Η ίδια η συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 80 προβλέπει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για την διαχείριση ζητημάτων όπως το προσφυγικό. Βλέπω να δημιουργείται μια δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα. Αν θέλει μια χώρα να βρίσκεται εντός της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να δέχεται ότι στα πλαίσια μια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις».

Δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν τα συσσίτια στους μετανάστες – πρόσφυγες. «Υπάρχει και δημοσιογραφική έρευνα εξ όσων γνωρίζω αρκετά ενδιαφέρουσα που παρουσιάζει στοιχεία για το γεγονός ότι γινόντουσαν παραγγελίες για πολύ περισσότερες μερίδες φαγητό απ’ ότι φαίνεται να ήταν απαραίτητες» δήλωσε. «Θα ερευνηθούν αυτά τα ζητήματα και δεν ερευνώνται μόνο από την Ελλάδα. Ερευνώνται και από την ΟΛΑΦ. Αυτό αφορά το κομμάτι της κακοδιαχείρισης.»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αλλαγή της διαδικασίας ασύλου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό από την προηγούμενη κυβέρνηση» δήλωσε. «Μια πολιτική που στηρίζετε στη λογική ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί ως προς τη δικιά μας ευθύνη η οποία δεν είναι άλλη από το να γίνονται επιστροφές» συνέχισε. «Και θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βαθμούς θυμίζω. Δύο διοικητικούς και δύο δικαστικούς. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές θα γίνουν στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία. Έχουμε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών ως προσωρινό μέτρο και κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Να τονίσω ότι δεν είναι δομές μόνιμες, αλλά προσωρινές. Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό αυτό. Ούτε οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον.»

Με τον Ζάεφ

Δεν απέκλεισε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια αλλά είναι και μια Συμφωνία κυρωμένη που δεν αλλάζει κατά το δοκούν» δήλωσε. «Κι αυτήν τη διαπίστωση την έκανα όταν μίλησα στη βουλή όταν κάναμε πρόταση δυσπιστίας» δήλωσε. «Η ίδια η συμφωνία δεν αλλάζει όπως αναφέρει η ίδια η Συμφωνία αλλά μπορεί να ελέγχεται». Θεωρεί ότι το χρέος μας είναι να προβάλουμε το brand name της αυθεντικής Μακεδονίας – της δικής μας Μακεδονίας – και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας.


σχετικα αρθρα