ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει τρία μέτωπα με τον Μητσοτάκη

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2019, 07:33
Ο Τσίπρας ανοίγει τρία μέτωπα με τον Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρετός συσκέψεων στην Κουμουνδούρου ενόψει ΔΕΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα βρεθούν στο «μενού» του σημερινού πρωινού καφέ στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του έχουν πλέον μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης αν και όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος ο «γρίφος» για τις ακριβείς προθέσεις του Μαξίμου θα λυθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός με τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη τύπου όρισε το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης που το επόμενο διάστημα θα κινηθεί γύρω από την οικονομία, αλλά και με πολλά θεσμικά ζητήματα να έρχονται στο προσκήνιο με πρώτα τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Κουμουνδούρου ασκούν σκλήρη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού όπως τονίζουν στη ΔΕΘ «ήταν λαλίστατος για την καλή πορεία της οικονομίας μόνο που απέκρυψε ότι οφείλεται στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών».

Το ζήτημα των πλεονασμάτων θα παραμείνει πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σε κάθε ευκαιρία το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη να αναφερθεί στη μείωσή τους στο 2,5% που δρομολόγησε η δική του κυβέρνηση θυμίζοντας πως δεν ήταν καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στα εργασιακά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, αλλά και των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επανήλθαν το 2018.

Ο πρωθυπουργός, πάντως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου άνοιξε ένα νέο κύκλο συζήτησης που θα απασχολήσει πολύ την αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα. Η απλή αναλογική, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το επόμενο σύστημα με το οποία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης να αλλάξει την αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτούνται, προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από τις επόμενες κάλπες. «Γνωρίζει πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα συναινέσει τόσο εύκολα, ώστε να βρει ακόμα και τις 180 ψήφους» τονίζουν όσοι από το αντίπαλο στρατόπεδο βλέπουν πίσω από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σκοπιμότητα και μια έμμεση απειλή προς το εκλογικό σώμα πως πρέπει το 2023 να δώσει ισχυρή πλειοψηφία στη ΝΔ.

Τα “δόντια” της ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα δείξει και στην ψηφοφορία για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για “επιχείρηση πλήρης άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών”, αφού η προαναγγελία για εκλογή του εγγυητή του πολιτεύματος ακόμα και με 151 βουλευτές αποτελεί συμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών “ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος”.

Ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνσης από τη Βουλή της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, όπως και της NOVARTIS άνοιξε ακόμα ένα μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του το Σάββατο στην “Εφημερίδα των Συντακτών” έχει ήδη προκαλέσει την πλειοψηφία να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Έξω από το κάδρο της αντιπαράθεσης δεν θα μείνει το Μακεδονικό. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βάλει στο πολιτικό παιχνίδι και τη Συμφωνία των Πρεσπών με στελέχη της Κουμουνδούρου να εκτιμούν πως το σύνολο της κυβέρνησης δείχνει μια εμφανή αμηχανία. Δεν είναι τυχαίο πως λίγο μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου χαρακτήριζαν τον πρωθυπουργό “φλογερό Μακεδονομάχο” που πλέον μιλά για αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.