current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:59

Μπλέξαν τις γραμμές τους για τα πλεονάσματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Είχε ή δεν είχε πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δημοσίευση 12:59’
αρθρο-newpost

Είχε ή δεν είχε πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ολοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Σκουρλέτη μέχρι τον Αλέξη Χαρίτση και την Εφη Αχτσιόγλου, ομονοούν ότι ως κυβέρνηση είχαν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν εφαρμόζει την απόφαση “αλλά θέλει να το ξανασυζητήσει με τους εταίρους”.

Ολοι; Οχι ακριβώς. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στο «Εκτός Γραμμής στον Alpha», παραδέχτηκε ότι ότι δεν υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Μαΐου στο Ζάππειο, αλλά ότι “ήταν μία στρατηγική που θα μπορούσε να πετύχει”.

«Υπήρχε μία στρατηγική που την κατανοούσαν οι απέξω, βεβαίως οι “σκληροί” θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό, σε μία διαπραγμάτευση δεν περιμένεις όταν σου πει ο υπουργός Οικονομικών, είτε είμαι εγώ είτε ο κ. Σταϊκούρας, “τι ωραία ιδέα πως δεν το σκέφτηκα κι εγώ”».

Στρατηγική υπήρχε. Υπήρξε όμως και συμφωνία;

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Βεβαίως είχαμε συμφωνήσει για τα πλεονάσματα με την γνωστή ρύθμιση του 2,5% ενώ θα παράμενε ο ονομαστικός στόχος του 3,5% αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από την δημιουργία αυτού του καταπιστευτικού λογαριασμού, του ενδιάμεσου λογαριασμού ο οποίος δέσμευε ένα ποσό από το γνωστό μαξιλάρι που θα χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε το 1% μέχρι το 2022».

Στο ίδιο μήκος και κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επέμεινε: «Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 με έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που εγγυόταν τα χρήματα των εταίρων».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο CNBC κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις».

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, τα οποία όταν αναλάβαμε την εξουσία ήταν απολύτως άδεια. Τότε είπαμε πως πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) με 5,5 δισ. από τα 40 ώστε να είναι απόλυτα βέβαιοι οι εταίροι μας ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αλλά, έχουμε την κυριαρχία και παίρνουμε την απόφαση να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% το 2020. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την εξουσία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και θέλει να διαπραγματευθεί κάτι που εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ποιά είναι η πραγματικότητα;

Η στρατηγική όντως υπήρχε και είχε παρουσιαστεί λεπτομερώς, τον Μάιο, από τον τότε υπουργό Οικονομικών, όμως δεν είχε ποτέ συζητηθεί -άρα και συμφωνηθεί- με τους θεσμούς καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Κι επειδή η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις ποτέ δεν θα μάθουμε αν οι ευρωπαίοι θα συμφωνούσαν με αυτή την πρόταση και ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις αν υπήρχε διαφωνία. 

Διαφωνία υπήρξε μόνο… εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διατύπωση, πράγμα που αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τα κενά που υπάρχουν στην επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε:  «Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αφήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι τουλάχιστον το 2021 ενώ είχε διαφορετική επιλογή. Η λογική του είναι ότι θα κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που αρέσουν σε συγκεκριμένες δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία για τη χώρα ώστε να του δώσουν δώρο τα πλεονάσματα».  

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μία διαφορετική στρατηγική, με αποτέλεσμα ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων να πέφτει στο 2,5%, χωρίς να αλλάζει η συμφωνία. «Δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα, το επιτοκιακό κόστος του ελληνικού χρέους θα συνέχιζε να πληρωνόταν εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου» διευκρίνισε.

Στρατηγική και όχι συμφωνία υπήρχε για την περιβόητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα στον Alpha.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε σχετική συμφωνία με τους θεσμούς, διευκρίνισε: «Οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί. Κλειδώνεις έναν λογαριασμό ως εγγύηση, κατεβάζεις τον στόχο, εξυπηρετείς τον στόχο. Μπορείς να πετύχεις την εκπλήρωση των δεσμεύσεων με χαμηλότερα πλεονάσματα. Δεν μπορεί (σ.σ.: η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ) να υιοθετηθεί από τους θεσμούς από τη στιγμή που δεν την υιοθετεί η ΝΔ».

Το θέμα είναι τώρα ποιά διατύπωση -της “στρατηγικής” ή της “συμφωνίας”- θα επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Το βέβαιο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι θα επαναλάβει τη δήλωση του πως θα στηρίξει «οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων». Δήλωση που είχε άλλωστε κάνει και μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, τον περασμένο Ιούλιο.

 

 

 


σχετικα αρθρα