ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο «Εκτός Γραμμής»: Οι απολύσεις αυξήθηκαν λόγω των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2019, 12:35
Μηταράκης στο «Εκτός Γραμμής»: Οι απολύσεις αυξήθηκαν λόγω των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανεργία θα μειωθεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διεμήνυσε ο  υφυπουργός Εργασίας.

Για τα εργασιακά, τις απολύσεις και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Ο κ. Μηταράκης σχετικά με τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπερδέψει τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε αυτήτη νομοθεσία, που εφαρμόστηκε λίγο πριν από τις εκλογές. Η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κανείς δεν απολύεται χωρίς αποζημίωση. Η ύπαρξη αποζημίωσης είναι αντικίνητρο. Κανείς δεν απολύει χωρίς λόγο, για να γίνει μια απόλυση πρέπει πάντα να υπάρχει λόγος». 

«Το κέντρο μιας κοινωνικής πολιτικής είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και για να υπάρχουν χρειάζονται και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Λόγω των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι απολύσεις. Ειδικότερα, τον Ιούλιο οι απολύσεις αυξήθηκαν, ενώ τον Αύγουστο μειώθηκαν, όταν μπήκε ο βασικός λόγος απόλυσης», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. 

Σχετικά με το γεγονός ότι πολύ νέοι αναγκάζονται να εργαστούν σε διαφορετικό τομέα από αυτό που έχουν σπουδάσει, ο κ. Μηταράκης είπε: «Όταν είμαστε σε μια χώρα που οι επενδύσεις καθυστερούν, γιατί μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας μηχανολόγος δουλεύει στη λαϊκή;». «Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που δεν ξεκινούν, όπως το Ελληνικό, που είναι πολλές θέσεις εργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη ΔΕΘ ότι μειώνουμε τους φόρους, κάνουμε πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», είπε ακόμα και εκτίμησε ότι από το 2020 πολλές από τις επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Παρουσιάσαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα για να γίνουν οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, πλήρους», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως η ανεργία θα μειωθεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης διέψευσε τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία.

Όσον αφορά τη ρήτρα εξαίρεσης επιχειρήσεων από κλαδικές συμβάσεις, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι «πρόθεση είναι να νομοθετηθεί πολύ μικρή εξαίρεση για εταιρείες που είναι στο όριο επιβίωσης. Δεν υπάρχει πρόθεση γενικευμένης εξαίρεσης».

Για το «πάντρεμα» που επιχείρησε να κάνει στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός με τεχνοκράτες, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως αυτό το μοντέλο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν και εκτίμησε πως θα είναι θετικό, μιας και σε πολλά υπουργεία έχουν τοποθετηθεί τεχνοκράτες, με γνώσεις και διάθεση.

Σχετικά με την ανομία, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «σε θέματα τάξης και ασφάλειας, με την κυβέρνηση να ενισχύει την αστυνομία με νέες προσλήψεις και επιτρέποντάς της να κάνει τη δουλειά της, έχει υπάρξει διαφορά».