ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρά μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη σε Άγκυρα για Κυπριακό και πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2019, 15:50
Σκληρά μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη σε Άγκυρα για Κυπριακό και πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκληρά μηνύματα για όλα τα φλέγοντα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία έστειλαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών. Επίσης, διατύπωσαν, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση:

«Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

«Διεθνής απομόνωση της Άγκυρας»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών πριν την έναρξη της συνάντησης. «Είναι μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό» δήλωσε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, αλλά και την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.

Όσον αφορά στις προκλητικές κινήσεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας , ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «παραβατική συμπεριφορά» και «προκλητικές ενέργειες», που έχουν καταδεικνύουν «τη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας». 

«Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί, συνοδευόμενη από συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύουν τη διεθνή απομόνωση. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις στρατηγικές μας επιλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει πως η Αθήνα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη λειτουργία «προξενείου» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο παραβιάζει τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή της προς τον κυπριακό λαό, ενώ έστειλε μήνυμα υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού, με στόχο την ειρηνική συμφιλίωση και συμβίωση όλου του κυπριακού λαού.

Πάντως, το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, «διαταράχτηκε» από τη ρητορική της Άγκυρας για την αποκλεισμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Περαιτέρω λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αφορούν τη δραστηριοποίηση πλοίων-γεωτρύπανων σε θαλάσσια περιοχή που – σύμφωνα με τη Λευκωσία - βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).