current views are: 8

14 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση04:58

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ στη ΔΕΘ

Εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 04:58’

Εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση

Τη λήξη του “μήνα του μέλιτος” της κυβέρνησης είναι αποφασισμένος να κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη με τη σημερινή του τοποθέτηση στο Βελλίδειο ίδρυμα στις 7.30 το βράδυ. Οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου τις δυο εβδομάδες που πέρασαν ήταν πολλές και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ έμπαιναν οι τελευταίες “πινελιές” της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ήταν τυχαίοι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε χθες το πρωί για το Μετρό της πόλης: “Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην πλάτη, όμως των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης” είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε αποφασισμένος να κερδίσει τους “πόντους” που έχασε στη Βόρεια Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το “πολιτικό θερμόμετρο” έτσι και αλλιώς έχει ανέβει στο “κόκκινο” με τη Novartis. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν πως έχει στηθεί ένας πολιτικός αντιπερισπασμός από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε λίγο καιρό με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η οικονομία θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Θεωρείται πολύ πιθανό στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής ή ακόμα και προανακριτικής επιτροπής αν χρειαστεί. Σίγουρα για αυτό το ζήτημα θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 12.30.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη σημερινή του ομιλία να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και για αυτό το λόγο θα επιχειρήσει να είναι πολύ συγκεκριμένος αφήνοντας πίσω την αμήχανη αντιπολίτευση των πρώτων ημερών μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα έχει η οικονομία με τον πρώην πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το έργο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί τη ΝΔ πως οικειοποιείται πολλά σημεία της οικονομικής του πολιτικής (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προχώρησε μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα έδιναν “ανάσα” στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχαν δρομολογηθεί για το 2020. Είναι σαφές πως η “επιχείρηση επανάκτησης της μεσαίας τάξης” αποτελεί προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου, αφού κανείς δεν διαφωνεί πως κόστισε την ήττα στις εκλογές.

Όσον αφορά το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τα εργασιακά από την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν – και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – πως θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει επί της ουσίας το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων  και επίσης μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία.

Μεγάλο μέρος της οικονομικής ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα θα είναι αφιερωμένο στα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζει να ασκήσει σκληρή κριτική στο Μαξίμου για τη μη υιοθέτηση του μηχανισμού που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωσή τους στο 2,5% από τις αρχές του χρόνου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχώς τονίζουν πως η αξιοποίηση του εργαλείου του καταπιστευτικού λογαριασμού εξασφάλιζε τόσο την τήρηση της συμφωνίας με τους Θεσμούς όσο και την αποπληρωμή του χρέους. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα κατηγορήσει τη ΝΔ πως με τις πρώτες του κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ.

Στην ωριαία σημερινή τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στη Βουλή σε θεσμικό επίπεδο. Θα κατηγορήσει το Μαξίμου πως προωθεί το πελατειακό κράτος και καταλύει τους θεσμούς κάνοντας ειδικά αναφορά στην τροπολογία για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και τη λειτουργία “συνδέσμων”, δηλαδή υπαλλήλων της υπηρεσίας στο δημόσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θυμίσει την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ σημείο αναφοράς είναι και η “αινιγματική” τοποθέτηση του Κώστα Τσουβάλα (αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ τις ημέρες της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι) στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Βελλίδειο το προηγούμενο Σάββατο δεν έκανε καμία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμούν πως τώρα που η ΝΔ καλείται ως κυβέρνηση να διαχειριστεί το Μακεδονικό είναι αναγκασμένη να συμβαδίσει με την πραγματικότητα και να κάνει μια υποχρεωτική κυβίστηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανεβάσει πολύ τους τόνους μιλώντας για τη διχαστική ρητορική της γαλάζιας παράταξης προεκλογικά, που κινήθηκε αποκλειστικά ψηφοθηρικά, χωρίζοντας στα δυο τους Έλληνες, ειδικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη διγλωσσία που βλέπει πως υπάρχει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού με τους συνεργάτες του εκτιμούν πως η εφαρμογή της Συμφωνίας θα προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Έξω από το “κάδρο” της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα δεν θα μείνει ούτε το προσφυγικό από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει το Μαξίμου που άργησε να αντιδράσει έχοντας υποβαθμίσει το θέμα.

Επειδή η διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος και το “restart” του είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα απευθύνει “κάλεσμα δημοκρατικής εγρήγορσης” σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας που επιθυμούν να σταθούν απέναντι στη συντήρηση.

Παρά το γεγονός πως οι εκλογές είναι ακόμα πολύ μακριά αναμένεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να έχει και έναν προγραμματικό τόνο για τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για τη διατήρηση του καλού οικονομικο-κοινωνικού κλίματος που παρέδωσε το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικότερα, το πλάνο θα παρουσιαστεί σε έξι άξονες:

·         Πραγματική ισότητα

·         Δημοκρατική πολυφωνία

·         Διαφάνεια

·         Δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος

·         Ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών

·         Διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμός στην διαφορετικότητα

 


σχετικα αρθρα