ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο «Ραντάρ» για τους «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Όλα θα περιοριστούν και θα καταργηθούν

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2019, 10:45
Γεραπετρίτης στο «Ραντάρ» για τους «άδικους» φόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Όλα θα περιοριστούν και θα καταργηθούν
Facebook Twitter Whatsapp

«Η προηγούμενη διακυβέρνηση σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάρυνε σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τη διεθνή θέση της χώρας»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαφή θέση πήρε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με τους «21 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ», που η Νέα Δημοκρατία έλεγε προεκλογικά ότι θα τους καταργήσει, αλλά και για τα περίφημα υπερπλεονάσματα, που «στραγγάλισαν» την οικονομία: «Θα καταργηθούν όλα σταδιακά έτσι ώστε να μην υπάρχει διατάραξη των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Μας αρέσει να μιλούμε με βάση τα τεχνικά δεοδμένα, όχι με αερολογίες. Υπάρχει η δημόσια δέσμευση πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε χρονοδιάγραμμα ενός έτους με δράσεις περιορισμού της φορολογίας, και υπάρχει το φορολογία νομοσχέδιο που θα έρθει αρχές Οκτωβρίου. Όλα θα περιοριστούν και θα καταργηθούν», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τον εξορθολογισμό των 120 δόσεων, ενώ όσον αφορά την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, τόνισε: «Θα περιοριστεί, δεν μπορεί να καταργηθεί, πάντα ίσχυε. Σχεδιασμός για σταδιακή κατάργηση έως πλήρους εξάλειψης».

Όπως ισχυρίστηκε, «έχει πάρει μπρος το κομμάτι της εργασίας. Αντίθετα σε οποιεσδήποτε προβλέψεις έχουμε σοβαρή ανάκαμψη του ρυθμού απασχόλησης.

«Έχουμε τη μεγάλη ανακοίνωση της Pfizer για τη Θεσσαλονίκη  ότι θα εγκαταστήσει ένα σημαντικό πάρκο καινοτομίας κα τεχνολογίας. Το Ελληνικό απελευθερώθηκε και ως το τέλος του έτους, αρχές  του επόμενου θα δούμε απτά έργα, έχουμε σειρά επενδύσεων, που θα αναπτυχθούν στα επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα. Στο αναπτυξιακό σχέδιο δίνονται σημαντικά κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων», ενώ όπως πρόσθεσε ήδη αρκετοί επενδυτές έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών.

«Στο επόμενο εξάμηνο θα δείτε πολλά και σημαντικά πράγματα να αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Φορολογία

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει ο αναπτυξιακός νόμος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε: «Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήδη εκ του γεγονότος ότι μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 28% σε 24% και με όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται στα εργασιακά», αλλάζει το κλίμα. «Ειδικά για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μείωση κατά 5 μονάδες της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, άρα και το ασφαλιστικό μπαίνει σε μια τροχιά. Υπάρχει μεγάλη ώθηση σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος είχε 5.000 ετήσιο εισόδημα πλήρωνε 1.100 ευρώ και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και τώρα θα δίνει 450 ευρώ».

«Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον οικονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής σταθερότητας. Για παράδειγμα, για να μπορέσεις να βελτιώσεις τους δείκτες σου, κυρίως το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών θα πρέπει να ενισχύσεις τις μεταφορές. Δίνουμε έμφαση σε λιμάνια και αεροδρόμια και αναμένεται να υπάρξει ώθηση. Μέσα στον αναπτυξιακό νόμο έχουμε δράσεις που δεν χτυπούν στο μάτι, αλλά θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Κάθε μία δράση έχει προσμετρηθεί περίπου 1% του ΑΕΠ».

Ψηφιακός χάρτης

«Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που θα τεθεί σε έναν χρόνο σε ισχύ  καταλαμβάνει όλα τα δεδομένα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτα οπουδήποτε στη δημόσια διοίκηση και θα επιτρέπει ο πολίτης μπροστά από τον υπολογιστή του σε ένα λεπτό αν έχει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου. Σε ένα λεπτό να  γνωρίζει τι μπορεί και να πράξει και αν έχει μια άμεση πολεοδομική άδεια, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και το κομμάτι της διαφθοράς», πρόσθεσε. 

Για πλεονάσματα: Στραγγάλισαν την οικονομία

«Για καμένη γη και λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν θα μιλούσα ποτέ. Υπάρχει μια συνέχεια στο κράτος και μια προσπάθεια να πηγαίνουμε τη χώρα λίγο πιο μπροστά. Η προηγούμενη διακυβέρνηση σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάρυνε σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τη διεθνή θέση της χώρας», επισήμανε ο κ. υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:

«Από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα περίφημα πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα που παρήγαγε η κυβέρνησή του. Συνιστούν την ομολογία της μεγαλύτερης κυβερνητικής αποτυχίας που θα μπορούσε να υπάρξει. Όταν ο στόχος είναι 1% και 1,5% και παράγεις πλεόνασμα 3% (2015-2016), ή όταν έχει για το 2018 – 2019 υποχρέωση 3,5% και παράγεις 4,5%, προσέξτε τι συμβαίνει: Έχει στραγγαλίσει την οικονομία, διότι αυτό το επιπλέον παράγεται από υπερφορολόγηση και από υπερβολικές εισφορές που σημαίνει ότι δεν έχει μελετήσει για να  μπορέσεις να έρθεις ίσα βάρκα ίσα πανιά. Μας μέμφεται ο κ. Τσίπρας ότι δεν προωθούμε ταχύτατα το κομμάτι που έχει να κάνει με το αίτημα για την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Μα, όταν εμείς οι ίδιοι αυτοπεριοριστήκαμε λάθος, έχουμε παραγάγει υπερπλεονάσματα, τι διαπραγματευτική δυνατότητα έχεις, να έρθεις και να πεις ότι ‘ξέρετε, αυτά στραγγαλίζουν την οικονομία μας’;».