ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία προκαλεί με δύο νέες NAVTEX ενώ ο Τούρκος ΥΕΘΑ συγχαίρει τον Ελληνα ομόλογό του

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2019, 17:39
Η Τουρκία προκαλεί με δύο νέες NAVTEX ενώ ο Τούρκος ΥΕΘΑ συγχαίρει τον Ελληνα ομόλογό του
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε σήμερα, με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Με το Γιαβούζ να μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ και την Τουρκία να προαναγγέλει ναυτικές ασκήσεις στις 20 Σεπτεμβρίου σε Δωδεκάνησα και Κύπρο εκδίδοντας δύο νέες NAVTEX, ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε σήμερα, με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας "ανέβηκε" στο Twitter όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός συνεχάρη τον κ. Παναγιωτόπουλο για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ παράλληλα οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με διμερή θέματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών έγινε ύστερα από την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο κ. Ακάρ στον κ. Παναγιωτόπουλο στα τέλη Ιουλίου.

Στο μεταξύ συνεχίζονται  –αν και ελαφρώς μειωμένες- οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο την Τρίτη με εννέα αεροσκάφη [οκτώ F-16 και ένα CN-235] να έχουν προχωρήσει σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και πέντε παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. 

Οι περιοχές των NAVTEX

Όπως φαίνεται από τους χάρτες των περιοχών που δεσμεύουν οι Τούρκοι, επί της ουσίας “κλείνουν” την περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου και την περιοχή δυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το ένα τουρκικό γεωτρύπανο.