ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Όλοι εναντίoν όλων και στη μέση (μόνο) ο «Ρασπούτιν»

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 14:41
Υπόθεση Novartis: Όλοι εναντίoν όλων και στη μέση (μόνο) ο «Ρασπούτιν»
Facebook Twitter Whatsapp

Απόφαση για προκαταρκτική επιτροπή - Ερώτημα το είδος των αδικημάτων που θα εξετασθούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιπαραθέσεις, αλληλοκατηγορίες, διαρροές καταθέσεων και πληροφοριών, ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων και ανακοινώσεων διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό μετά την ανακοίνωση της δικογραφίας για περεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, στη Βουλή και την παράδοση αντιγράφων της στους εμπλεκόμενους.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», στις 16/9/2019, ποινική δικογραφία η οποία αφορά τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη, Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Λίγες ώρες μετά ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης προανήγγειλε και επισήμως πρότασης για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά όχι και για τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που όπως είπε αποτελεί «συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου» επιβεβαίωνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Newpost.gr.

Με επίθεση στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, μνεία για προειλημμένες αποφάσεις και κάλεσμα για συγκρότηση επιτροπής με το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Ολγας Γεροβασίλη, στην απόφαση της ΝΔ να συστήσει προκαταρκτική.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως η κυβέρνηση, πριν καν ανοίξει για το κοινοβούλιο η κλειστή δικογραφία για τη «δήθεν» σκευωρία είχε ήδη λάβει γνώση του περιεχομένου της και είχε πάρει τις αποφάσεις της.

Αμεση ήταν η ανταπάντηση του Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ακάλυπτο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας: «542 λέξεις και πουθενά το όνομα του Παπαγγελόπουλου. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;».

Η Ολγα Γεροβασίλη επανήλθε με νέα δήλωσή της όπου ανέφερε: «Η ΝΔ και ο κύριος Καλαφάτης καλύτερα να ασχοληθούν με τις αποστάσεις Μητσοτάκη - Σαμαρά που διαρκώς μεγαλώνουν επικίνδυνα».

 «Όσο για το φιάσκο προανακριτικής για τον κο Παπαγγελόπουλο», συνεχίζει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας»

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι το εάν η σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνήσει επί της ουσίας τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ή αν έπειτα από λίγες συνεδριάσεις δηλώσει αναρμόδια και επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από το είδος των αδικημάτων για τα οποία θα κατηγορηθεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος και για τα οποία δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά ούτε στο διαβιβαστικό της δικογραφίας ούτε και από την τοποθέτηση του Σταύρου Καλαφάτη.

Με βάση πληροφορίες τα επικρατέστερα αδικήματα είναι δύο: η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας , η οποία όμως έχει τελεστεί -κατά τη Ν.Δ.- από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και τα δύο δεν μπορούν να θεωρηθούν υπουργικά άρα και να εξετασθούν από την επιτροπή.

Εντελώς αντίθετη άποψη εκφράζει όμως το ΚΙΝΑΛ το οποίο ζητάει μία ξεκάθαρη θέση όχι μόνο για την συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής αλλά και την ίδια την αρμοδιότητα της Βουλής να ελέγξει την υπόθεση της σκευωρίας για την Novartis.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου σημειώνει πως «η αναζήτηση άλλοθι σε δήθεν αναρμοδιότητα ή άλλα δικονομικά προσχήματα είναι συνενοχή». Όπως σημειώνει ο καυγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πριν καν λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας αποδεικνύει τις σκοπιμότητες τους και την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις εσωκομματικές τους διαφωνίες.

Στο μεταξύ, από νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν οι διαρροές, στα ΜΜΕ, τμημάτων της δικογραφίας και κυρίως των καταθέσεων του εισαγγελέα Ι. Αγγελή και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώτος αναφέρει όσα ήταν ήδη γνωστά από πλευράς του ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο καταγγέλοντας ως κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης τον "Ρασπούτιν" χωρίς όμως να τον κατονομάζει. Επίσης γνωστό από δικές του κατα καιρούς δηλώσεις και τα όσα έχει καταθέσει ο κ. Σαμαράς, ο μόνος ο οποίος αναφέρει τα ονόματα τόσο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όσο και του Αλέξη Τσίπρα ως ενεχόμενων στην υπόθεση.