current views are: 5

19 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση07:10

«Φουντώνει» η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis – Οι επόμενες κινήσεις

Τα δύο πιθανότερα σενάρια

 

Δημοσίευση 07:10’

Τα δύο πιθανότερα σενάρια

 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η απόφαση για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis και τις καταγγελίες για πολιτική σκυεωρία. Μετά την ανακοίνωση της δικογραφίας στη Βουλή και την παράδοση αντιγράφων της στους εμπλεκόμενους, το πολιτικό σκηνικό συνθέτουν οι σκληρές ανακοινώσεις, οι σφοδρές κόντρες, οι διαρροές καταθέσεων και οι αλληλοκατηγορίες.

Μετά και την επίσημη -διά στόματος του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη– επίσημη τοποθέτηση περί της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει με απόλυτη λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις της στην υπόθεση Novartis.

Ανάλογη ήταν και η πρόταση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, όπως την εξέφρασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Yπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη ΝΔ και το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα εξέφρασε και προειδοποίηση ότι δεν θα αποδεχθεί αναρμοδιότητα Βουλής στην υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για τoν «διαχωρισμό» των περιπτώσεων Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο επί της ουσίας για προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ, πίσω από την τελική εισήγηση του κυβερνώντος κόμματος.

«Η ΝΔ και ο κύριος Καλαφάτης καλύτερα να ασχοληθούν με τις αποστάσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά που διαρκώς μεγαλώνουν επικίνδυνα» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. «Όσο για το φιάσκο προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας» πρόσθεσε.

Μαίνεται η πολιτική κόντρα

«Στην υπόθεση Novartis η κρίση η δική μου, η οποία διαμορφώνεται από μια σειρά από ενδείξεις είναι ότι υπάρχει σκευωρία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

«Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν τους στέλνω στο σκαμνί, τους αντιμετωπίζω πολιτικά και κρίνονται στις εκλογές και αυτή είναι μια πολιτική θέση. Εγώ είμαι υπέρμαχος των αυστηρά νομικών κριτηρίων. Εγώ μένω στο ποινικό μέρος, γιατί αν αρχίσω να κάνω πολιτικές αξιολογήσεις σε μία υπόθεση με ποινική διάσταση τότε υπάρχουν οι εξής σοβαροί κίνδυνοι: είτε πας από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη. Θεωρώ ότι η σκέψη του πρωθυπουργού έχει διαμορφωθεί και με την ένταση των δικονομικών αποδείξεων που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν φαντάζομαι ότι αν ο Παπαγγελόπουλος έβγαινε και έλεγε ότι “εγώ ό,τι έκανα το έκανα επειδή μου το είπε ο κ.Τσίπρας” δεν θα έμενε αδιάφορος μπροστά σε αυτή τη δήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει απολύτως τίποτα γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί. Στηρίζεται στο γεγονός ότι είμαστε μια παράταξη με τη συγκεκριμένη αντίληψη, δεν τα ανακατεύουμε δηλαδή, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουμε ποινική δίωξη των πολιτικών μας αντιπάλων», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

«Όλοι έχουν πειστεί ότι ήταν σκευωρία το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης», δήλωσε αναφορικά με την υπόθεση Novartis ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, «δεν άφησε την προηγουμένη προανακριτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για την προανακρατική επιτροπή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε «υπάρχει το επαρκές στοιχείο» για να γίνει.

Όπως είπε, χρειάζεται «ασφαλέστερο επίπεδο ενδείξεων για να πάει ένας Πρωθυπουργός σε προανακριτική». Τόνισε όμως ότι, «αν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής προκύψουν κι άλλα στοιχεία που να εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Τσίπρας, τότε θα διερευνηθεί κι εκείνος».

Την άποψη πως η υπόθεση Novartis ήταν μία «μεθόδευση η οποία εξέθεσε τη χώρα, πρόσβαλε τη Δημοκρατία και καταρήμαξε τους θεσμούς», εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Θυμάστε ποτέ στη χώρα μας εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί να αλληλοκατηγορούνται στο ανώτατο επίπεδο; Ποτέ. Θυμάστε ποτέ κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας, πρώην πρωθυπουργός, κεντρικός τραπεζίτης, επίτροπος της χώρας να κατηγορούνται χωρίς στοιχεία και με μάρτυρες που τίθενται υπό προστασία με παράνομο τρόπο; Ξεκινώ έτσι για να σας πω ότι η Novartis ήταν μία μεθόδευση η οποία εξέθεσε τη χώρα, πρόσβαλε τη Δημοκρατία και καταρήμαξε τους θεσμούς», είπε η κ. Βόζεμπεργκ.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, τόνισε πως ήδη η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως για επτά στους δέκα κατηγορούμενους δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής και η υπόθεση τους έχει μπει στο αρχείο.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη πως «ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει κάνει η Novartis και ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων έχει γίνει σε βάθος χρόνου».

Οι καταθέσεις «φωτιά»

Από τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία «δείχνουν» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν», ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν και δεν κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν» ο κ. Αγγελής φέρεται να απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν. Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του οποίου το υπόμνημα έχει διαρρεύσει, επικαλείται τις καταγγελίες Αγγελή, ενώ εμπλέκει και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς που παραβίασαν κατ’ επανάληψιν και με πολλούς τρόπους όλες τις προστατευτικές δικονομικές δικλίδες υπηρετούσαν κατασκευασμένο σχέδιο καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στον τέως πρωθυπουργό φέρεται να αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για «επίταση δόλου» από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis ως βασικό προεκλογικό επιχείρημα, παρότι η υπόθεση για τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) είχε τεθεί στο αρχείο.

Τα επόμενα βήματα και τα επικρατέστερα σενάρια

Τα επόμενα 24ωρα, η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να ορίσει το πλαίσιο των κινήσεών της.

Τις επόμενες ημέρες, και πιθανόν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές, η οποία θα ζητάει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το πρώην κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κι εκεί θα απαιτούνται 151 ψήφοι για τη συγκρότηση της προανακριτικής.

Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια. Με βάση το πρώτο ενδεχόμενο, η προανακριτική επιτροπή θα αποφανθεί ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επιστρέφοντας το φάκελο στη Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να θέσει στο «μικροσκόπιο» της τυχόν ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου.

Με βάση το δεύτερο ενδεχόμενο, η προανακριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή και, στη συνέχεια, θα εκδώσει σχετικό πόρισμα, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για ειδικό δικαστήριο. Μία αναφορά, πάντως, του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, ανοίγει τον κύκλο της συζήτησης.


σχετικα αρθρα