ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Τσίπρας, Αγγελής και Ράικου πιθανόν να κληθούν στην Προανακριτική - Πώς αντιδρά ο Σαμαράς

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2019, 12:56
Υπόθεση Novartis: Τσίπρας, Αγγελής και Ράικου πιθανόν να κληθούν στην Προανακριτική - Πώς αντιδρά ο Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ δεν αποκλείει, στην περίπτωση που βρεθούν στοιχεία, να αγγίξει και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με τη δικογραφία για τις καταγγελίες που αφορούν την «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis η οποία κατονομάζει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η ΝΔ δια του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη ανακοίνωσε ότι «υφίστανται σαφείς ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο» και γι΄αυτό το λόγο θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του, εξαιρώντας τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκάλυψε το NEWPOST στις 17/9. Ηταν «συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης», όπως εξήγησε ο κ.Καλαφάτης. «Δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, τόνισε. «Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.»

Η ΝΔ δεν αποκλείει, όμως, στην περίπτωση που βρεθούν στοιχεία να αγγίξει και τον πρώην πρωθυπουργό. «Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ΄αυτή τη σκοτεινή υπόθεση θα φθάσει μέχρι τέλους» είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου εντός και εκτός της ΝΔ.

Δύο είναι οι δρόμοι

Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος διαπράχθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του οπότε θα ακολουθήσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ή έγινε επ´ευκαιρία, οπότε η δικογραφία θα σταλεί πίσω στη Δικαιοσύνη, ενδεχόμενο που θεωρείται και το πιο πιθανό.

Η δικογραφία είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μηνύσεις και τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τις καταθέσεις των δικαστικών Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου που κατηγορούν για παρεμβάσεις τον «Ρασπούτιν», χωρίς να κατονομάζουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς και πολλά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» που αναφέρονται στη Novartis.

Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί προκειμένου να αποφασίσει ποιον από τους δύο δρόμους θα δείξει για τον κ.Παπαγγελόπουλο θεωρείται πολύ πιθανό να καλέσει όσους αναφέρονται στη δικογραφία. Και αυτά τα πρόσωπα είναι εκτός από τους τρεις πολιτικούς μηνυτές, ο Αλέξης Τσίπρας, οι δικαστικοί Αγγελής και Ράικου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει το αίτημα για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σε βάρος του πρώην αν. Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η συζήτηση θα προγραμματιστεί με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, στις 30 Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου οπότε θα γίνει και η ψηφοφορία για την παραπομπή.

Ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κρατάει και την πιο σκληρή μεταξύ των 10 που παραπέμφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για το σκάνδαλο της Novartis, έχει μηνύσει και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι εύλογο να μην θέλει να πέσει στα μαλακά ο κ.Τσίπρας ο οποίος πάντως αναφέρεται μόνο στις μηνύσεις, δεν κατονομάζεται από τους δύο δικαστικούς για παρέμβαση.

Οι στενοί του συνεργάτες δεν είχαν καμία αντίδραση χθες μετά την απόφαση για παραπομπή σε Προανακριτική τον κ.Παπαγγελοπουλο. Προφανώς αναμένει τις εξελίξεις.