ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά το «κανόνι» της Thomas Cook : Χιλιάδες εγκλωβισμένοι τουρίστες

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2019, 19:16
Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά το «κανόνι» της Thomas Cook : Χιλιάδες εγκλωβισμένοι τουρίστες
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι συμμετέχουν στη σύσκεψη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτές τις ώρες για τον συντονισμό των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook.

Τα θέματα που εξετάζονται είναι μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).

Η σύσκεψη γίνεται στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, του Υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου,  Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επιχειρήσεις, τεράστιες οικονομικές ζημιές, αλλά και χάος έχει προκαλέσει και στη χώρα μας η κατάρρευση του τουριστικού γίγαντα.

Ειδικά στην Κρήτη υπάρχουν φόβοι για τεράστια οικονομική καταστροφή, καθώς το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία με τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο κολοσσό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το ποσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδιών.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Χαλκιαδάκης, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα. Αναφερόμενος στη ζημιά είπε ότι μεγάλος μέρος αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ όπως είπε, υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, καθώς η πρακτική που ακολουθούσαν ήταν να εξοφλούνται τα συμβόλαια έπειτα από τρεις μήνες. 

Χάος στα αεροδρόμια

Την ίδια στιγμή χάος έχει προκληθεί στα αεροδρόμια, καθώς χιλιάδες πελάτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 τουρίστες.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης. «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους. «Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία "κοσμογονία" στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. 

Δεκάδες είναι τα μηνύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, από πελάτες της Thomas Cook.

Αρκετοί ανέβασαν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί από τουρίστες που περιμένουν, μάταια, να «πετάξουν» με κάποιο αεροσκάφος της Thomas Cook.

(Φωτογραφία: Twitter/@michaeltreasure)