ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη για το «κανόνι» της Thomas Cook – Τα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:52
Έκτακτη σύσκεψη για το «κανόνι» της Thomas Cook – Τα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συζητήθηκε

Η κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έπειτα από το «κανόνι» της Thomas Cook.

Κατά τη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεωκοπία του τουριστικού γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό να αναληφθεί νομοθετική δράση άμεσα, ενώ σημείωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη σε δύο - τρεις ημέρες.

Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Αν τα δεδομένα το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Στη σημερινή συνάντηση έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενώ αποφασίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους του στο εξωτερικό ούτως ώστε να φανούν τα περιθώρια για την ανάληψη συντονισμένης δράσης.

Από τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν 50.000 τουρίστες της Thomas Cook στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 25.000 Βρετανοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ΣΕΤΕ, η ζημιά ανέρχεται μεταξύ 250 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, των υφυπουργών Α. Σκέρτσου, Α. Βεσυρόπουλου,  Θ. Σκυλακάκη και Γ. Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.