ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis:Τι κατέθεσαν Στουρνάρας και Ράικου - Η Τουλουπάκη διαψεύδει τον Αγγελή για το βίντεο

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:27
Υπόθεση Novartis:Τι κατέθεσαν Στουρνάρας και Ράικου - Η Τουλουπάκη διαψεύδει τον Αγγελή για το βίντεο
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται το δικονομικό θρίλερ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επί μία περίπου ώρα κατέθετε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού απάντησε στις ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού, κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και μια περίληψη της όλης ιστορίας.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας αναφέρθηκε σε  πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων δυο μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", για τα αδικήματα  της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με την μήνυσή του ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δυο "μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος", μετά τις "ψευδείς καταθέσεις" τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Στη συνέχεια, το μεσημέρι της Δευτέρας, προσήλθε στον Αρειο Πάγο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου για να καταθέσει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Η Ελένη Ράικου απάντησε σε ερωτήσεις του Λάμπρου Σοφουλάκη και προσκόμισε έγγραφα τα οποία είχε καταθέσει κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. 

Η κα Ράικου, η οποία είχε παραιτηθεί λίγο πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία της στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017 και αντικαταστάθηκε από την Ελένη Τουλουπάκη, ήταν η "νονά" του αποκαλούμενου "Ρασπούτιν" αφού αυτή αναφέρθηκε πρώτη στο ρόλο του συγκεκριμένου προσώπου. Είχε μιλήσει, μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του 2018, για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο το οποίο "εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος "νταβατζή"", υπέδειξε "πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις". 

Είναι βέβαιο ότι πέραν της καταθέσεως Ράικου και εκείνη του κεντρικού τραπεζίτη θα αποσταλούν στη Βουλή ενόψει της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ, κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς χαρακτήριζαν αποκύημα της φαντασίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεσή του για «ανύπαρκτο βίντεο που αφορά τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε βίντεο στον κατάλογο των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι την περίοδο που στάλθηκαν τα στοιχεία για τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, ο Ιωάννης Αγγελής δεν ήταν καν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του, την οποία δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά το οποίο, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη επικαλέστηκε βίντεο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο, το οποίο όμως ήταν ανύπαρκτο.

Ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Εντύπωση μου προκάλεσε το παρακάτω γεγονός σχετικά με την ικανότητά της (σ.σ.: της Ελένης Τουλουπάκη). Όταν τη ρώτησα να μου εκθέσει τι συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην προεδρου του ΣτΕ, κ. Π. Πικραμμένου, μου είπε κατά λέξη: 'Έχουμε ένα βίντεο που ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο'. Τη ρώτησα αν το έχει στείλει στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση. Μου είπε ότι δεν το έχει στείλει. Της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν να μου το φέρει να το δω. Την επόμενη μέρα μου είπε 'Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο"», αναφέρει ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του για τη Novartis, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Τη ρώτησα γιατί έβαλε τον κ. Πικραμμένο στη δικογραφία υπόπτων προς τη Βουλή και εκείνη ουδεμία απάντηση μου έδωσε», αναφέρει μάλιστα.

Οι έρευνες της Δικαιοσύνης που κινούνται με αμείωτους ρυθμούς θα συνεχιστούν με την εξέταση και άλλων μαρτύρων, οπωσδήποτε της τέως Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, όσο και άλλων που έχουν αναφερθεί από τις μέχρι τώρα καταθέσεις, ενώ ό,τι αναφέρεται σε πολιτικούς θα αποστέλλεται άμεσα στη Βουλή.