ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τα «όπλα» τους

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2019, 11:58
Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τα «όπλα» τους
Facebook Twitter Whatsapp

Κόντρα για τους απόδημους Έλληνες 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια πρώτη γεύση του σκληρού «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο έδωσαν χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος από τη Νέα Υόρκη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Βουλή.

Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούονται για τον τρόπο που οι απόδημοι Έλληνες θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα με την κυβέρνηση να μιλά για ισότιμη ψήφο με εκείνη των πολιτών που διαμένουν στο εσωτερικό και τον ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνει τη διαφοροποίηση της ψήφου με εκπροσώπηση στην Ολομέλεια μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο και η «μάχη» θα είναι παράλληλη κυρίως για το άρθρο 32 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «λευκή επιταγή» που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών από την αξιωματική αντιπολίτευση.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αναζητήσει συναινέσεις και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει τροποποιήσει το άρθρο του Συντάγματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή στην τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Διαθέτει επτά βουλευτές περισσότερους από όσους απαιτούνται και δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Ασφαλώς όλα θα κριθούν από το πρόσωπο που θα επιλέξει. Θα τηρήσει την άτυπη συμφωνία των τελευταίων χρόνων και θα προτείνει μια προσωπικότητα από άλλον πολιτικό χώρο ή θα συγκρουστεί ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγοντας έναν πολιτικό από τη γαλάζια παράταξη;

Η απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στον λαό μετά από 9 αποτυχημένες ψηφοφορίες αποτελεί «casus belli» για την αντιπολίτευση που όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα θυμίζει πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει την υπογραφή του το 2014 στην πρόταση της ΝΔ. Προέβλεπε πως σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής του ΠτΔ με ευρεία πλειοψηφία αντί να διαλύεται η Bουλή η τελική επιλογή να δίνεται στο εκλογικό σώμα ψηφίζοντας  τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές. Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής, θεωρούν αντιθεσμικό ο πρώτος πολίτης της χώρας και εγγυητής του πολιτεύματος να έχει “κομματική ταυτότητα”, ενώ διαφώνησαν από την πρώτη στιγμή με την βραχεία προθεσμία των 30 ημερών που έλαβε η αρμόδια επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της.

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση της προτείνουσας Βουλής, πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και από τον λαό, δεσμεύει και την αναθεωρητική προτάσσοντας δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επιχειρηματολογούν τονίζοντας πως για να υπάρχει διάρκεια στη συναίνεση, που είναι το ζητούμενο σε μια Συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να ακολουθηθεί ο δρομος που χάραξε η προηγούμενη Βουλή.