ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφάζονται στη Δικαιοσύνη για τη Novartis - Παπαγγελόπουλος: Λέει ψέματα η Ράικου – Στη Βουλή οι δικογραφίες

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2019, 18:30
Σφάζονται στη Δικαιοσύνη για τη Novartis - Παπαγγελόπουλος: Λέει ψέματα η Ράικου – Στη Βουλή οι δικογραφίες
Facebook Twitter Whatsapp

«Έχω όλα τα στοιχεία για να το αποδείξω»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η υπόθεση Novartis και οι καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο των εισαγγελέων, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και αντιπαραθέσεις εντός της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, απαντώντας στα όσα φέρεται να κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου για τα περί πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την κατηγορεί ότι «λέει ψέματα».

Με αφορμή τα όσα κατέθεσε η κ. Ράικου για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» και για τα περί πιέσεων στους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος δηλώνει:

«Υπενθυμίζω ότι στην επιστολή παραίτησης της, η κυρία Ράικου δεν ανέφερε το παραμικρό για εμένα. Απεναντίας μίλησε για τον εντοπισμό 28 εκατομμυρίων ευρώ βρόμικου χρήματος, ενδεχομένως και σε πολιτικούς.

Μετά από 1,5 χρόνο εφηύρε τον "Ρασπούτιν" για αντιπερισπασμό. Αφού πέρασε κι άλλος ένας χρόνος, τόλμησε να αναφέρει το όνομα μου. Όλα όσα ισχυρίζεται η κα Ράικου για "Ρασπούτιν" είναι ψέματα.

Έχω όλα τα στοιχεία για να το αποδείξω. Ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα υπόλοιπα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατάθεσή της, η κ. Ράικου αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές, έγγραφα, κ.λπ. την επίμαχη περίοδο κατά την οποία «οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου, τον Μάρτιο του 2017, παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Η Ελένη Ράικου για όσα και σε άλλο χρόνο είχε καταγγείλει σε σχέση με τον ρόλο «Ρασπούτιν» κατέθεσε ότι: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της ,αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Στη Βουλή η κατάθεση Ράικου και Στουρνάρα

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κατάθεση της κ. Ράικου, όσο και η κατάθεση του Γ. Στουρνάρα, πήραν το δρόμο για τη Βουλή. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργούν ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis, μέσω του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις δύο καταθέσεις και όσα έγγραφα και υπομνήματα κατέθεσαν, χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας και η Ελένη Ράικου. Στη συνέχεια, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να διαβιβάσει τις δύο αυτές καταθέσεις κ.λπ. στη Βουλή.

Οι καταθέσεις των δύο χθεσινών μαρτύρων διαβιβάζονται στη Βουλή, καθώς αναφέρθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα και ειδικά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ η Ελένη Ράικου αποκάλυψε ότι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», που έχει αναφερθεί στο παρελθόν, είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Διαψεύδει Αγγελή η Τουλουπάκη

Στο μεταξύ, κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς χαρακτήριζαν αποκύημα της φαντασίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεσή του για «ανύπαρκτο βίντεο που αφορά τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε βίντεο στον κατάλογο των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή, ενώ επισημαίνουν ότι την περίοδο που στάλθηκαν τα στοιχεία για τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή, ο Ιωάννης Αγγελής δεν ήταν καν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του, την οποία δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", αναφέρεται σε ένα περιστατικό κατά το οποίο, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη επικαλέστηκε βίντεο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο, το οποίο όμως ήταν ανύπαρκτο.

Ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Εντύπωση μου προκάλεσε το παρακάτω γεγονός σχετικά με την ικανότητά της (σ.σ.: της Ελένης Τουλουπάκη). Όταν τη ρώτησα να μου εκθέσει τι συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην προεδρου του ΣτΕ, κ. Π. Πικραμμένου, μου είπε κατά λέξη: 'Έχουμε ένα βίντεο που ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο'. Τη ρώτησα αν το έχει στείλει στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση. Μου είπε ότι δεν το έχει στείλει. Της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν να μου το φέρει να το δω. Την επόμενη μέρα μου είπε 'Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο"», αναφέρει ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του για τη Novartis, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Τη ρώτησα γιατί έβαλε τον κ. Πικραμμένο στη δικογραφία υπόπτων προς τη Βουλή και εκείνη ουδεμία απάντηση μου έδωσε», αναφέρει μάλιστα.