ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προκαταρκτική κατά του Παπαγγελόπουλου - Το κατηγορητήριο

από την Χριστίνα Κοραή και τον Παναγιώτη Τζαννετάτο - Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:13
Υπόθεση Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προκαταρκτική κατά του Παπαγγελόπουλου - Το κατηγορητήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόταση της ΝΔ αφορά τον ρόλο και τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, ζητείται:

  • Η διερεύνηση για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με βάση το Άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι: «Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β· β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».
  • Η διερεύνηση με βάση το Άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα για «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος».
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 224 για Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 259 για παράβαση καθήκοντος

Δείτε τα έγγραφα:

Τι θα ακολουθήσει

Μετά την κατάθεση της πρότασης και την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια, πιθανότατα αύριο το πρωί, κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα και εντός 22 ημερών θα προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αν και σε πρώτη φάση η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της, τα τελευταία στοιχεία από τις καταθέσεις «κόλαφο» της κ. Ράικου φαίνεται να απομακρύνουν τελικά αυτό το σενάριο, προκρίνοντας εκείνο της σε βάθος και για όσο χρειαστεί διερεύνησης από την ίδια την Επιτροπή με κλήση μαρτύρων.