ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οξύνεται η πολιτική σύγκρουση με την προκαταρκτική για Novartis - Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2019, 21:23
Οξύνεται η πολιτική σύγκρουση με την προκαταρκτική για Novartis - Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Facebook Twitter Whatsapp

Πως θα διεξαχθεί η συζήτηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ακραία πόλωση οδηγείται το πολιτικό σκηνικό μετά την κατάθεση της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ για σύσταση προκαταρκτικής κατά του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα συνολικά αδικήματα με τον ίδιο αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορούν κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ για«πολιτική στοχοποίηση» και «επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών». 

Από την άλλη πλευρά, γνωστά και σαφώς προσδιορισμένα είναι τα κοινουβουλευτικά "μονοπάτια" που θα ακολουθήσει η όλη διαδικασία και τα οποία υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ετσι, η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής ενεργοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και των άρθρων 155-156 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά θα δοθεί προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν 30 νέες υπογραφές βουλευτών για να καταθέσουν πρόταση ανάθεσης σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Στην πράξη πρόκειται για μια ενέργεια που μεσολαβεί της συζήτησης στην Ολομέλεια και αφορά των έλεγχο αυτών των κατηγοριών.

Ωστόσο στη περίπτωση- όπως συμβαίνει συνήθως- που σχετική πρόταση δεν κατατεθεί, ο πρόεδρος της Βουλής μέσα σε 15 ημέρες από την πάροδο της εβδομάδας αυτής (από την επόμενη Πέμπτη και μετά δηλαδή) θα πρέπει να εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας τη συζήτηση για τη σύσταση της επιτροπής. Η διαδικασία αυτή θα είναι πολύωρη, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών και πολιτικών αρχηγών-εφόσον το επιθυμούν- ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα στον κ. Παπαγγελόπουλο είτε να παραβρεθεί ο ίδιος και να απευθυνθεί από το βήμα στο Σώμα είτε να στείλει σχετικό υπόμνημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων ακολουθεί μυστική ψηφοφορία με τη χρήση κάλπης όπου ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να επιλέξει αν συμφωνεί όχι μόνο με την σύσταση της επιτροπής αλλά και στον έλεγχο του κάθε αδικήματος ξεχωριστά, δηλαδή θα δηλώνει τη θέση του για κάθε αδίκημα ξεχωριστά.

Για να γίνει πάντως αποδεκτή, η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Η πρόταση της ΝΔ

Με βάση την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ ζητείται:

  • Η διερεύνηση για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με βάση το Άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι: «Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β· β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».
  • Η διερεύνηση με βάση το Άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα για «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος».
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 224 για Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 259 για παράβαση καθήκοντος

Για «πολιτική στοχοποίηση και προσπάθεια εξουδετέρωσής του» έκανε λόγο σε δήλωσή του, το μεσημέρι, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Για «άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis» και «επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην ανακοίνωσή του αναφέρει  επίσης για «στοχοποίηση» πολιτικών αντιπάλων με «μοναδικό στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη».  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για μια «ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ», εννοώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο.