ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη ημέρα: Στο επίκεντρο το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2019, 18:24
Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη ημέρα: Στο επίκεντρο το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο πρόγραμμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής με κομματικές πηγές να τονίζουν πως η συζήτηση έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης. Σε σχέση με την πορεία εγγραφής νέων μελών, όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές, 5.000 επιπλέον μέλη έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι και μετά.

Η πολιτική διακήρυξη θα ένα κείμενο-προσκλητήριο, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. Θα αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, στους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό χωρίς να έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Πάνου Λάμπρου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε την αντίθεση του να αλλάξει το όνομα του κόμματος. «Θα δημιουργήσουμε ένα κόμμα των συνιστωσών αν βάλουμε κάτι στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης να έχει αναφορά στο 1981 και στη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με την διεύρυνση του κόμματος ο Πάνος Λάμπρου φέρεται να ζήτησε να μην ξεχαστούν τα μέλη των τοπικών οργανώσεων και άφησε αιχμές για νέα στελέχη του κόμματος, προερχόμενα από την Προοδευτική Συμμαχία, τους οποίους φωτογράφισε σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από ανθρώπους που είναι εδώ ανάμεσά μας και έχουν διασπάσει τα κόμματά τους να εγκρίνουν την πολιτική διακήρυξη». Θετική αναφορά, ωστόσο φέρεται να έκανε στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως νέα ευκαιρία για επαφή με τις κοινωνίες, τους φορείς και τα σωματεία.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για την ανάγκη για ένα σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διαστήματα καθώς όπως είπε «έτσι θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όσους δεν μας ψήφισαν απέχοντας από τις εκλογές ή επέλεξαν άλλους χώρους».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει «όχι, στην προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν εχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας».

 «Η διαμόρφωση του προγράμματος μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο προγραμματικά ανταγωνιστικό προς τη ΝΔ και το νεοφιλευθερισμο ή θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού», τόνισε.

Από την άλλη, ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του πως «Οι πολίτες ζητάνε από εμάς κάτι καινούργιο».

 «Πρέπει  να αλλάξουμε το κοινό μας. Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις. Δεν την κερδίζεις,  χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.