ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία με πέντε προκλητικές NAVTEX - Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Κύπρος

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2019, 19:36
Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία με πέντε προκλητικές NAVTEX - Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφεύγει η Κύπρος
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιες περιοχές δεσμεύει η Άγκυρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δυναμιτίζει το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, εκδίδοντας πέντε νέες NAVTEX. Με τη μία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου-Λέσβου και με τις άλλες τέσσερις περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της. Την ίδια στιγμή η Κύπρος ετοιμάζεται να δώσει τη δική της απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με τις απειλές περί εποικισμού της Αμμοχώστου, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, από την Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το philenews, η μία NAVTEX αφορά περιοχή όπου συναντώνται οι ΑΟΖ, Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, καθώς και στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7.

 

Τι θα ζητήσει η Κύπρος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για Αμμόχωστο

Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με τις απειλές περί εποικισμού της Αμμοχώστου, σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, από την Νέα Υόρκη.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Sigmalive ότι «προσφυγή» δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη και νέο ψήφισμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσαν, μέσω της προσφυγής που θα γίνει με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Μαυρογιάννη και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αφορά την συζήτηση του θέματος σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με το πέρας της συζήτησης αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα επαναβεβαιώνει τα ισχυρά ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζουν την ίδια ώρα ότι είτε αυτό ονομαστεί «προσφυγή», είτε «απεύθυνση», κλειδί αποτελεί η «κλειστή» συζήτηση η οποία αποκλείει την Τουρκία από την διαδικασία αφού δεν θα έχει δικαίωμα να καταθέσει την θέση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Παρασκευή, παρέθεσε γεύμα στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη θέτοντας τους ακριβώς εν εκτάσει στοιχεία που αφορούν τις απειλές για την Αμμόχωστο.

Όταν ένα κράτος προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν 5 διαφορετικά αιτήματα που μπορεί να ζητήσει:

-Ψήφισμα του Σ.Α.
-Απλή συζήτηση του θέματος.
-Συζήτηση του θέματος και έκδοση κοινής δήλωσης του Σ.Α.
-Συζήτηση του θέματος και δήλωση του Προεδρεύοντος του Σώματος.
-Συζήτηση του θέματος με δικαίωμα κλήσης των εμπλεκόμενων μερών.