ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρά διαβήματα από την Αθήνα στα Σκόπια για μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Χρησιμοποιούν ακόμα τον Ήλιο της Βεργίνας

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2019, 15:26
Αυστηρά διαβήματα από την Αθήνα στα Σκόπια για μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Χρησιμοποιούν ακόμα τον Ήλιο της Βεργίνας
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμα δεν έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια

Τη δυσαρέσκειά της για τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους των Σκοπίων εξέφρασε η Αθήνα με δύο αυστηρά διαβήματά της.

Αιτία των διαβημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ήταν το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον Ήλιο της Βεργίνας και τη λέξη «μακεδονικό» στα προϊόντα της. Μάλιστα, για αυτό το θέμα υπήρξε και συνάντηση του Έλληνα πρέσβη, Δημήτριου Γιαννακάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Αφ' ης στιγμής η συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της αλλά ακριβώς στο ότι δεν εφαρμόζεται», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει», συμπλήρωσε.

Για την Αθήνα είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ανάδειξη της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων στα μνημεία, αλλά και για την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας.