ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό - Οι πρώτες πληροφορίες

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2019, 14:07
Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό - Οι πρώτες πληροφορίες
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεδρίασε το υπουργικό στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στη «σκιά» της τραγωδίας που σημειώθηκε χθες στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Παράλληλα, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα «τρέξουν»  δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα ευάλωτων ομάδων.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, σήμερα το άσυλο έχει τέσσερα στάδια, δύο διοικητικά (πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο) και δύο δικαστικά (Διοικητικό Εφετείο και Συμβούλιο Επικρατείας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, η πρωτοβάθμια διοικητική διαδικασία παραμένει ως έχει, η δεύτερη ενισχύεται και με δικαστικούς και η δικαστική διαδικασία πλέον εστιάζεται στο Διοικητικό εφετείο. Δηλαδή στην ουσία απενεργοποιείται το Συμβούλιο Επικρατείας. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι υπηρεσίες ασύλου και θα προβλέπονται σύντομες προθεσμίες. Σημειώνεται πως σήμερα η διαδικασία του ασύλου προχωράει με ρυθμούς χελώνας και κρατάει 2-3 χρόνια.

Όσον αφορά τα προγράμματα για τις ευάλωτες ομάδες, το ένα θα αφορά 40.000 άτομα και θα γίνει με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενώ το δεύτερο θα αφορά 16.000 άτομα που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω θα γίνουν σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μεταφορά ορισμένων ευάλωτων ομάδων από τις δομές των νησιών σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια.

Σημειώνεται ακόμα πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των πλωτών μέσων μαζί με την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, καθώς και η προμήθεια θερμικών καμερών και drones.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αναμένεται να στείλουν κοινό ανακοινωθέν ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματαος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνεδρίασε με τους 13 περιφερειάρχες ζητώντας την αλληλεγγύη τους και τις προτάσεις τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Κώστας Αγοραστός πρότεινε και την αξιοποίηση κλειστών ξενοδοχείων για την φιλοξενία των προσφύγων και των ευάλωτων ομάδων για την καλύτερη συμβίωση τους με τον τοπικό πληθυσμό και την πιθανή ενσωμάτωση τους.