current views are: 8

7 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση04:10

Προβληματισμός για το «ραντεβού» με τον Μητσοτάκη: Τι θα απαντήσει ο Τσίπρας

Η ψήφος των αποδήμων βάζει «φωτιά» στους κομματικούς μηχανισμούς

 

Δημοσίευση 04:10’

Η ψήφος των αποδήμων βάζει «φωτιά» στους κομματικούς μηχανισμούς

 

Ο κύκλος των τηλεφωνημάτων προς τους πολιτικούς αρχηγούς που θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων βάζει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δυναμιτίζοντας για άλλη μια φορά το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου έδειχναν από χθες το βράδυ τον έντονο προβληματισμό τους για τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας πως “δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών”.

Είναι σαφές πως από την αξιωματική αντιπολίτευση χτυπούν ένα “καμπάνακι” στο Μαξίμου πως ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να συναινέσει σε παιχνίδια μικροπολιτικής τακτικής”, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης. Προειδοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας πως δεν πρόκειται να μεταβεί στο “ραντεβού” αν τον καλέσει ο πρωθυπουργός; Στελέχη της Κουμουνδούρου, που μίλησαν στο newpost.gr, διαβεβαίωναν πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τόσο εύκολα “δώρο” στη ΝΔ να μπορεί να τον κατηγορεί πως οδήγησε σε “ναυάγιο” το διάλογο για την ψήφο των αποδήμων. Πόσο μάλλον όταν η αριθμητική της Βουλής δίνει αυτή τη στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα να έχει το “πάνω χέρι”.

Το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτεί 200 ψήφους για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές. Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη “εξίσωση”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατέθεσε την πρόταση νόμου στη Βουλή επειδή επιθυμεί να δείξει ότι θέλει να πετύχει πριν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η πλειοψηφία επιμένει η ψήφος των ομογενών να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Σύγκλιση φαίνεται πως θα μπορούσε να υπάρξει στην αντιπροσώπευση των Ελλήνων του εξωτερικού στην Βουλή με τη ΝΔ να μην αποκλείεται να κάνει ένα βήμα πίσω για το συγκεκριμένο θέμα.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια συγκεντρώνουν 101 βουλευτές είναι γεγονός πως πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους Έλληνες της Αμερικής να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές κάλπες. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25 με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει την ίδρυση επτά εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων και εκλογή βουλευτών που θα υπολογίζεται αναλόγως με το πλήθος των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Πρόσφατα στη Χαριλάου Τρικούπη έδειξαν πως κινούνται ενδιαμέσα από τους δυο “μεγάλους”, σαφώς, όμως πιο κοντά στη γαλάζια παράταξη που υποστηρίζει ότι για λόγους ισότητας και καθολικότητας θα πρέπει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει τη δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζουν ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων (θα μπορούν να εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 3 έως 12 βουλευτές), αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα τρεις βουλευτές θα εκλέγονται αν ο αριθμός των αποδήμων που θα ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000, ενώ για κάθε 60.000 ψήφους θα εκλέγεται ένας άκόμη.

 


σχετικα αρθρα