ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αρχηγούς - Την Παρασκευή τα ραντεβού - Δείτε όλο το πρόγραμμα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2019, 14:21
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αρχηγούς - Την Παρασκευή τα ραντεβού - Δείτε όλο το πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Σκοπός της πρωτοβουλίας του κ. Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνημάτων του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, στους διευθυντές των πολιτικών γραφείων των αρχηγών, με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα πραγματοποιηθούν αφού ο πρωθυπουργός επιστρέψει από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο.

Όπως έγινε γνωστό η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει την Παρασκευή στις 11:00 στη Βουλή. Στις 12:15 θα ακολουθήσει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 το ραντεβού με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 18:00 με τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο και στις 19:00 με τον γραμματέα του «ΜέΡΑ25» Γιάνη Βαρουφάκη.

Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι συναντήσεις με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με κυβερντηικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει «εθνική πρωτοβουλία για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού». Στόχος της είναι η διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν.

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα.

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο και θεωρώντας ότι έχει πλέον ωριμάσει ο χρόνος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά το ύψιστο πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συναντηθούν στη Βουλή. 

Σκοπός της πρωτοβουλίας του κ. Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το πλαίσιο το οποίο συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, αμέσως μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, την Πέμπτη, ενώ κομβικό ρόλο στην προετοιμασία του νομοσχεδίου είχε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από 12 που είναι σήμερα, σε 15.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει υποστηρίξει με το πόρισμα Πουλάκη του 2019. Η ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής. Υπερ του να μετρά η ψήφος σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρότι η πρόταση του στα υπόλοιπα σημεία είναι διαφορετική από αυτή της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό.

Η θέση αυτή έχει τέσσερα προβλήματα σύμφωνα με την κυβέρνηση:

Α) Πρόβλημα συνταγματικό αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου.

Β) Πρόβλημα λογικής. Αν κάποιος πάρει το αεροπλάνο από το Λονδίνο κι έρθει να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά. Αν ψηφίσει στο Λονδίνο η ψήφος του μετράει διαφορετικά.

Γ) Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάει τους Ελληνες του εξωτερικού αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Δ) Δεν θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, αφού θα έχεις περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σχετικά με το πότε θα ισχύσει, η κυβέρνηση επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το αυτονόητο δικαίωμα, είναι αποφασισμένη να το πετύχει από τις επόμενες εκλογές. Όμως, απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύει. Και για αυτό, είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.