current views are: 9

8 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση12:05

Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, αλ Σίσι κατά Τουρκίας: Προκαλεί άγονη ένταση με μονομερείς και έκνομες πράξεις (Βίντεο)

Η 7η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Δημοσίευση 12:05’

Η 7η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταδίκασαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στις κοινές τους δηλώσεις, μετά το τέλος της 7ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στέλνοντας ένα ηχηρό κοινό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισαν πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρήνη στην περιοχή. 

Μητσοτάκης: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο

«Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της 7ης τριμερούς συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και οι τρεις εκφράσαμε ρητά την καταδίκη μας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Παράλληλα, καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, θέμα που έθεσα και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Αθήνα. Αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας συζητήσαμε και σε διμερές επίπεδο με τον Νίκο Αναστασιάδη. Μας απασχόλησαν οι προθέσεις της Τουρκίας για τα Βαρώσια». 

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του προς τη Λευκωσία «για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού». 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως: 

«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Χαιρετίσαμε τη σύσταση του East Mediterranean Forum. Η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά & καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση. Οι απόψεις μας συμπίπτουν και στα θέματα Λιβύης, Συρίας και του Παλαιστινιακού ζητήματος».

«Είμαι σίγουρος ότι τα θετικά μηνύματα της συνόδου μας σύντομα θα γίνουν φωτεινός φάρος για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή μας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης: Απειλή για την περιοχή οι απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

«Μας απασχόλησαν και οι διαστάσεις που παίρνει το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του, καθώς και τα θέματα της διασποράς, ενώ συζητήσαμε τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σε Λιβύη & Συρία, καθώς και το παλαιστινιακό», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Ενημέρωσα τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα. Στόχος η επανέναρξη των συζητήσεων σε κλίμα που θα δημιουργεί προοπτικές εποικοδομητικού διαλόγου». 

Στη συνέχεια, ο Κύπριος πρόεδρος καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, σημειώνοντας:

«Οι μονομερείς και απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε και θα έχουμε τη σθεναρή στήριξη και αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς Ελλάδα & Αίγυπτο για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας».

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή», πρόσθεσε ακόμα.

«Συζητήσαμε και τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ & την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης. Η Αίγυπτος αποτελεί εταίρο της ΕΕ σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ανακοπής των μεταναστευτικών ροών», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλ Σίσι: Καταδικάζω τις ενέργεις που δημιουργούν κρίση στην περιοχή

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα