ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπαγγελόπουλος και οι 6 «αντάρτες»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 08:03
Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπαγγελόπουλος και οι 6 «αντάρτες»
Facebook Twitter Whatsapp

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν πως την Τρίτη το βράδυ εκτυλίχθηκε στη Βουλή η “πρώτη πράξη του δράματος” στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Τονωτική ένεση” αποτέλεσε για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στη Βουλή, αφού παρά τις προβλέψεις για διαρροές η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να εμφανιστεί συσπειρωμένη απέναντι στην κυβέρνηση.

Τη στιγμή που στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπάρχουν ακόμα διαφορετικές προσεγγίσεις για το πως θα γίνει η διεύρυνση και η ομάδα των “53+” δείχνει συνεχώς με αρθρογραφία τα “δόντια” της ο Αλέξης Τσίπρας είχε την καλύτερη ευκαιρία να δείξει στους “85” πως ο “εχθρός” είναι η ΝΔ.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε “πάσα” από τα άδεια υπουργικά έδρανα να κατηγορήσει την ΝΔ πως υπεκφεύγει από το πραγματικό σκάνδαλο που κόστισε δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν πως την Τρίτη το βράδυ εκτυλίχθηκε στη Βουλή η “πρώτη πράξη του δράματος” στο εσωτερικό της πλειοψηφίας αποδίδοντας τις διαρροές στην πτέρυγα των “Καραμανλικών” που ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους “Σαμαρικούς”.

Οι έξι διαφοροποιήσεις δεν ήταν πολλές, ωστόσο υποστηρίζουν πως ήταν αρκετές για να στείλουν ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να σύρεται από το ακροδεξιό τμήμα του κόμματός του.

Με ικανοποίηση είδαν στην αξιωματική αντιπολίτευση και την προχθεσινή άσχημη κατάληξη της σύμπραξης με το ΚΙΝΑΛ, αφού το απόλυτο των “180”, που αριθμούν οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν κατάφεραν να το πιάσουν και ακολούθησε καχυποψία και αλληλοκατηγορίες για την πηγή των διαρροών. Κομματικά στελέχη, με τα οποία μίλησε το Newpost, απέδιδαν τις διαφοροποιήσεις αποκλειστικά στη ΝΔ θεωρώντας πως λόγω του Ανδρέα Λοβέρδου στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν αποφασίσει να κινηθούν συντεταγμένα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Όσον αφορά τη διαδικασία από εδώ και πέρα στην Κουμουνδούρου στέκονται πολύ στη στάση που κράτησαν και τα τρια μικρά κόμματα θεωρώντας πως η απόφασή τους για αποχώρηση από την ψηφοφορία δεν θα κάνει καθόλου εύκολη τη διαδικασία στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Από τη συζήτηση της Τρίτης έγινε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στις κοινοβουλευτικές μάχες που θα ακολουθήσουν. Μέσω των οργάνων το επόμενο διάστημα, αλλά και με τη σύγκληση της ΚΟ θα δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις. Ήδη το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας οργανώνει τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά ο Νίκος Βούτσης σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για την απλή αναλογική και τη “μάχη που θα δώσουμε στη Βουλή για να μη μας την αλλάξουν”. Τα θεσμικά ζήτηματα που αφορούν τη Συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων έχουν μπει ήδη πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κουμουνδούρου που αναμένουν να δούν αν το ΚΙΝΑΛ θα διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ.

Σε εξέλιξη είναι η μάχη της οικονομίας που θα κορυφωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως προχωρά στην ουσιαστική μείωση του αφορολόγητου, αφού για να το διατηρήσει κάποιος στα 8.636 ευρώ θα πρέπει να έχει αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%. Συμπληρώνουν επίσης τα κομματικά στελέχη από το οικονομικό επιτελείο πως ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50% για το 2020, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για το 2020.