ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος στο «Ραντάρ»: «Η Τουρκία νιώθει απομονωμένη – Θέλει να καθαρίσει τη Συρία από τους Κούρδους»

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 09:27
Συρίγος στο «Ραντάρ»: «Η Τουρκία νιώθει απομονωμένη – Θέλει να καθαρίσει τη Συρία από τους Κούρδους»
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το ανακοινωθέν της συνόδου στο Κάϊρο όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, σχολίασε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του Ερντογάν, αλλά και τη σχέση Τραμπ με το Κογκρέσο.

«Είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να έχει εξαιρετικά υψηλούς τόνους σε οποιαδήποτε τριμερή συνάντηση γίνεται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, είτε μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Οι Τούρκοι αισθάνονται απομονωμένοι, τους ενοχλεί» δήλωσε ο βουλευτης της ΝΔ και  αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει παρανόμως στρατεύματα σε τρεις γειτονικές χώρες. Τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Θυμάμαι κάτι παλιές ιστορίες της δεκαετίας του ’70 που έλεγαν ότι η Τουρκία έχει πάρει όπλα από το ΝΑΤΟ για την άμυνά της και όχι για επίθεση σε γειτονικές χώρας. Είναι προφανές τι όπλα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή».

Οι στόχοι του Ερντογάν

Στην ερώτηση για το αν ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει στον στόχο του, κάποια στιγμή να είναι ο ηγέτης και αρχηγός του ισλαμικού κράτους, ο Συρίγος τόνισε:

«Η Τουρκία όταν λειτουργεί το κάνει σε βάθος χρόνου. Η βασική πολιτική αντίληψη παραμένει, το θέμα είναι ποια στρατηγική υλοποιείται και ποια μέσα χρησιμοποιούνται. Θεωρητικός παραμένει στην αντίληψη του να θέλει να γίνει ηγέτης του ισλαμικού κόσμου, αλλά το έχει μεταθέσει σε βάθος χρόνου. Τώρα προσπαθεί να ελέγξει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απόφασή του να ρίξει τον ASAD, από το 2011 και μετά, οπότε του δημιουργείται το πρόβλημα με τους Κούρδους. Προσπαθεί τώρα να περιορίσει τις ζημιές και να καθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους. Αυτό δεν ξέρω σε αυτή τη φάση αν σημαίνει μιας ευρείας κλίμακας πόλεμο, ή έναν τοπικό, απλώς για να δείξει ότι μπήκε και να περάσει ότι το έκανε, αλλά σε βάθος χρόνους παραμένει να θέλει να καθαρίσει τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν έχει καθορίσει τρία προγράμματα. Το 2023 να είναι η 10η χώρα στον κόσμο σε δύναμη, το 2053 να είναι η 5η παγκόσμια δύναμη και το 2071 να είναι η μία από τις δύο πρώτες δυνάμεις του κόσμου».

ΗΠΑ, Τραμπ, Ερντογάν

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην αντίδραση του Κογκρέσου σχετικά με την απόφαση Τραμπ, να επιτρέψει στην Τουρκία εισβολή στη Συρία.

«Έχουμε μια σειρά γερουσιαστών οι οποίοι εκδηλώνονται με έντονο τρόπο κατά τις αποφάσεως του Τραμπ. Μάλιστα καταθέτουν νομοσχέδιο για να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της επιχείρησης που κάνει στη Συρία, τα οποία θα περιλαμβάνουν και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Ερντογάν και υπουργών του που βρίσκονται εκτός Τουρκίας», δήλωσε αρχικά ο κ. Συρίγος και συνέχισε:

«Εδώ και μερικές μέρες ο αμερικανικός Τύπος προσπαθεί να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η αλλαγή Ερντογάν και κάποιο λένε ότι μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει στην Κωνσταντινούπολη δίδυμους ουρανοξύστες και συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά του συμφέροντα στην περιοχή. Τον κατηγορούν καιρό τώρα ότι λαμβάνει υπόψιν του και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα».

Για το αν η στάση του στο συριακό θα του κοστίσει στην πρόταση μομφής: «Είναι δύο θέματα που πρέπει να δούμε. Το ένα είναι κατά πόσο θα βάλει απέναντί του το Κογκρέσο και το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τη μομφή για προδοσία. Το δεύτερο δεν το βλέπω να περπατάει. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα κλίμα εναντίον του Τραμπ που θυμίζει εποχές Νίξον, όταν ήταν απέναντί του όλη η γερουσία».

Για τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο: «Είναι ο άνθρωπος που θα πει τη γνώμη του αλλά αν δει ότι ο Τραμπ επιμένει, θα προσαρμοστεί θα τον ακολουθήσει λέει με τον σεβασμό που ακολουθεί ένας πύραυλος ένα αεροσκάφος, χωρίς να τον αγγίζει ποτέ»