ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για πλεονάσματα και κοινωνικό μέρισμα - Μητσοτάκης: Θα υπάρξει πλεόνασμα - Τσακαλώτος: Με μαγικό ραβδί;

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 16:40
Κόντρα για πλεονάσματα και κοινωνικό μέρισμα - Μητσοτάκης: Θα υπάρξει πλεόνασμα - Τσακαλώτος: Με μαγικό ραβδί;
Facebook Twitter Whatsapp

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Athens Democracy Forum

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum, ξεκαθαρίζοντας πως το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

Με ειρωνικό τρόπο υποδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα είπε στο Athens Democracy Forum ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Από την  παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum καταλάβαμε τα εξής:

 1.    Ότι με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών.

 
2.    Ότι παρά τα όσα έλεγε για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοδωρήματα, δωράκια, κλπ)  τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντική παρέμβαση «για την στήριξη των ασθενέστερων».

3.    Ότι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεν χρειάζεται ενισχυμένους ελέγχους. Οι συνήθεις φοροφυγάδες  μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα έχουν παγώσει», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης  μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, γιατί μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται την κοινωνική δικαιοσύνη που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των αναγκών τους μπορούμε να προσδοκούμε  και σε αυξημένη φορολογική συμμόρφωση», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας είχε δηλώσει για το κοινωνικό μέρισμα του 2019 ότι ο κ. Τσίπρας το έδωσε το Πάσχα για προεκλογικούς λόγους και γι' αυτό η ΝΔ το είχε χαρακτηρίσει προεκλογικό επίδομα και ότι «το ποσό αυτό θα υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020 και θα δοθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου».