ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κόντρα μετά την έγκριση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια – Τσακαλώτος: Δική μας επιτυχία – Σταϊκούρας: Κανείς δεν τους πιστεύει

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2019, 22:21
Νέα κόντρα μετά την έγκριση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια – Τσακαλώτος: Δική μας επιτυχία – Σταϊκούρας: Κανείς δεν τους πιστεύει
Facebook Twitter Whatsapp

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης, αυτή τη φορά για το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και την έγκρισή του από την Κομισιόν.

Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για άλλη μια φορά «παρουσιάζει ως επιτυχία δική της ένα σχέδιο που είχε ήδη επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε διαβουλευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστώντας ώριμο για έγκριση. Μένει φυσικά να δούμε πως διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε».

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια ήταν πολυδιάστατη και περιελάβανε και την αναθεώρηση του Ν. Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα και τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ΑPS (Asset Protection Scheme-σχέδιο Ηρακλής για τη ΝΔ)», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Η πολιτική αυτή ήταν ολιστική και σε κάθε βήμα της υπήρχε μέριμνα για τους αδύνατους και όσους δυσκολευόντουσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία», καταλήγει ο αρμόδιος τομεάρχης.

Σταϊκούρας: Κανείς δεν τους πιστεύει…

«Κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη Κυβέρνηση όταν λέει συνεχώς ότι είχε ”σχέδιο”, αλλά «δεν πρόλαβε» να το εφαρμόσει...», αναφέρει ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

«Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Έτσι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας πολίτες και επιχειρήσεις. Ρευστότητα που θα στηρίξει υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων», συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ.