ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς ελπίδες για συναίνεση προσέρχεται ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2019, 08:22
Χωρίς ελπίδες για συναίνεση προσέρχεται ο Τσίπρας στη συνάντηση με  τον πρωθυπουργό
Facebook Twitter Whatsapp

Αγεφύρωτες οι διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς πολλές ελπίδες για συναίνεση προσέρχεται σήμερα το πρωί στις 11 ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά και εκτός των άλλων η υπόθεση της Novartis έχει δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό. Η συζήτηση στη Βουλή, οι αλληλοκατηγορίες, τα άδεια υπουργικά έδρανα, η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι διαρροές και η προαακριτική που έρχεται δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για συγκλίσεις.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Το στίγμα των προθέσεών του το έδειξε ο πρώην πρωθυπουργός λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε πρόταση που θα επιτρέπει «δυνητικά σε άλλα 10 εκατομμύρια εκλογέων να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα και έχουν άμεσες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική».

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες / εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

- Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.

- Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12), ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα εγγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

- Τρεις βουλευτές θα εκλέγονται αν ο αριθμός όσων ψηφίσουν από το εξωτερικό είναι μέχρι 180.000, ενώ για κάθε 60.000 ψήφους πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού».

Σε σχέση με τη ΝΔ, που υποστηρίζει πως οποιαδήποτε πρόταση πέρα από το να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των ομογενών είναι αντισυνταγματική, στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως η γαλάζια παράταξη και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με το ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα και προετοιμάζοντας το έδαφος για την άλλη «μάχη» που έρχεται στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως το Μαξίμου το ενδιαφέρει η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 κομματικά στελέχη ρίχνουν στα δύο κόμματα από τώρα το «μπαλάκι» σημειώνοντας:

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι προοδευτικά κόμματα θα συμπράξουν με τη ΝΔ σε ένα σχέδιο διπλής νόθευσης του εκλογικού σώματος – ότι θα δώσουν δηλαδή λευκή επιταγή στη ΝΔ, ώστε αυτή:

- να ακυρώσει την απλή αναλογική, επαναφέροντας ένα σύστημα με μπόνους εδρών,

- συγχρόνως να εμπλέξει την ομογένεια σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς, εγγράφοντας άγνωστο αριθμό νέων εκλογέων προκειμένου να αλλοιώσουν το εκλογικό σώμα».